Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
X²O logo
Logo Eggo
Dovy Keukens logo
orgalux logo
De keuken

Kookplaat

Een kookplaat is een toestel waarmee je kunt koken. De kookplaat kun je combineren met een oven. Vandaag vind je in de keuken vooral ingebouwde kookplaten terug. Maar er zijn er ook die je op het werkblad installeert. En je hebt ook nog een groot assortiment aan kookfornuizen.

Algemeen

  • Plaats je fornuis liefst niet langs je koelkast of vriezer. Indien je dit toch doet: isoleer goed
  • Indien je van kookplaat wilt veranderen, controleer of dit technisch mogelijk is
  • De breedte van een kookplaat varieert van 60cm tot 90cm. Uitzonderingen mogelijk
  • Kies de afstanden van de kookvlakken afhankelijk van je gebruik
  • Hoe groter de kookpit, des te groter het energieverbruik en de kostprijs
  • Denk bij je keuze van je kookplaat aan de functionaliteit: onderhoud, kostprijs, energie, budget, veiligheid, persoonlijke wensen, krasbestendig, …

Veiligheid

  • Met kinderen in huis kies je best voor een model met bedieningsknoppen die je eerst moet indrukken voor gebruik (zoals bij medicijnflesjes) of voor een model met sensorbediening en inschakelbare kinderbeveiliging
  • Bij elektrische platen kan je kiezen voor oppervlakte die rood kleuren wanneer de plaat opwarmt.Dit zijn kookvlakken waar zich een elektrische weerstand onder het vitroceramische glas bevindt. De contacttemperaturen aan het kookvlak kunnen een aantal honderden graden bedragen. Veiliger is te opteren voor een inductiekookvlak waar de warmte rechtstreeks in de bodem van de kookpot gecreëerd wordt en de contacttemperaturen aan het vitroceramische glas veel beperkter zijn
  • Met afschermingen kun je ervoor zorgen dat kinderen niet zo maar met hun handen aan de kookplaat kunnen.

Types

Gaskookplaat

  • Een gas kookplaat (alias gasfornuis) werkt op aardgas. De meeste modellen kan je laten omschakelen om met buthaan te werken
  • Bestaat meestal uit vier kookbekkens of branders met open vlam boven een roestvrije of een geëmailleerde metalen plaat
  • Kies voor een beveiliging die de gastoevoer automatisch afsluit als het vuur dooft
  • Gas is meestal niet de enige energiebron. Beschikt over elektrische ontsteking. Zodat je geen lucifers of gasaansteker moet gebruiken om een aan vuur aan te steken. Zorg bij gebruik altijd voor voldoende ventilatie
  • Gemiddelde aankoopprijs: 135 tot 950 euro
  • Voordelen:
    • Goedkoop in aankoop
    • Energiezuinig
    • Ongeveer 40 euro per jaar
    • Kan hoge temperaturen behalen
  • Nadelen:
    • Erg regelmatig reinigen
    • Gebruik open vlam is altijd gevaarlijk
    • Gasaansluiting nodig in keuken
    • Lage temperaturen moeilijk te behouden.

Gas op glas

  • Hebben dezelfde eigenschappen en functies als andere gaskookplaten
  • Verschil: oppervlak onder de gasbekken bestaat uit keramisch glas in plaats van metaal
  • Voordeel:
    • Snelle reactietijd
  • Nadelen:
    • Glazen oppervlak is breekbaar
    • Gevaar voor verbranding met open vlam

Gas onder glas

  • Gas en keramisch kookvlak vormen één geheel
  • De kookplaat is verdeeld in twee helften
  • Op het voorste gedeelte bevinden zich gasbranders. De verbrandingsgassen hiervan worden automatisch naar het achterste deel geleid, waardoor deze tweede kookzone met restwarmte wordt verwarmd
  • Je begint dus te koken op de voorste zone en eindigt op de achterste zone zonder gebruik van energie
  • Gemiddelde aankoopprijs: 400 tot 1300 euro
  • Voordelen:
    • Eenvoudig in gebruik
    • Erg milieuvriendelijk
  • Nadelen:
    • Duur in aankoop
    • Glazen oppervlakte is breekbaar
    • Kookgerei met vlakke bodem nodig

Elektrische kookplaat

  • De kookzones bestaan uit (meestal vier) gietijzeren platen
  • Meestal hebben kookplaten verschillende diameters en vermogen
  • Onder elk kookbekken bevindt zich een weerstand om het vermogen ervan individueel te regelen
  • Gemiddelde aankoopprijs: 150 tot 350 euro
  • Voordelen:
    • Goedkoop in aankoop
    • Onbreekbaar
    • Onderhoudsvriendelijk
    • Heeft geen naakte vlam
  • Nadelen:
    • Erg langzame opwarming
    • Geen warmte-indicator aanwezig
    • Kookplaat kan roesten
    • Kookgerei met vlakke bodem nodig
    • Duur in gebruik
    • Ongeveer 120 euro per jaar
    • Reageert traag op temperatuurwijzigingen

Keramisch kookplaat

  • Maakt gebruik van opwaartse warmteoverdracht, maar geen horizontale
  • Kan zware en grote temperatuurverschillen aan
  • Onder oppervlakte bevinden zich elektrische weerstanden die verhitten of halogeenlampen met snelle reactietijden.
  • Gemiddelde aankoopprijs: 350 tot 950 euro
  • Voordeel:
    • Warmte-indicator aanwezig.
  • Nadelen:
    • Kookplaat kan barsten
    • Trager in gebruik
    • Kookgerei met vlakke bodem nodig.

Inductie kookplaat

  • Maakt gebruik van inductiespoelen, die een magnetisch veld opwekken
  • Warmte wordt in de ferro-magnetische bodem van de kookpot gecreëerd, van daaruit bereikt de warmte heel snel het kookwater en/of de levensmiddelen
  • Kent handige extra’s zoals: automatische pandetectie, een kinderslot, een kooktijdinstelling, een centrale uitschakelfunctie,...
  • Gemiddelde aankoopprijs: 580 tot 1700 euro
  • Voordelen:
    • Meest energievriendelijk
    • Snel in gebruik: warmt snel op en koelt snel af
    • Warmte-indicator aanwezig
    • Hoog rendement
    • Onderhoudsvriendelijk
    • Warmte precies regelen
    • Veilig, want oppervlaktetemperaturen blijven beperkter. Let wel, dit wil niet zeggen dat er geen verbrandingsgevaar meer is. Het kokende water geeft zijn temperatuur immers af aan kookpot en tenslotte ook aan het vitroceramisch oppervlak zodat dit net zo goed 100 °C warm wordt.
  • Nadelen:
    • Duur qua aankoop
    • Kookgerei met magnetiseerbare bodem nodig
    • Kookplaat breekbaar.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in