Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Tuintips

Welke elementen maken een terras boeiend?

-

Werken in de tuin komt er vaak niet van. Jammer, want klussen laadt de batterijen op en zorgt voor een ontspannend gevoel. Het alternatief is een onderhoudsarm terras, dat ook ruim en mooi ingekleed is en uitnodigt tot zitten en genieten. Maar hoe doe je dat, van een terras een mooi terras maken?

Het verlangen om de tuin te zien als een oase van rust en ontspanning neemt toe. Maar in die tuin moet minder werk zijn en meer genot. Deze puntjes staan almaar meer bovenaan het verlanglijstje voor de tuin.

Tuinontwerp of tuinadvies

Eerst en vooral is er weer dat tuinontwerp of tuinadvies, dat dient weloverwogen te zijn. Een terras staat niet los van zijn omgeving. Zorg ervoor dat er één mooi geheel ontstaat tussen verharding en beplanting. Het geeft in ieder geval al een goed gevoel als je in een omgeving bent waar deze verhoudingen in orde zijn. Het helpt je te ontspannen als je in een omgeving zit zonder storende elementen en met voldoende bewegingsruimte.

Geen te klein terras

Maak je terras niet te klein. Ik hoorde nog nooit dat een terras te groot is, wel te klein… Grote terrassen geven meer bewegingsvrijheid en dat is enkel positief. Minder onderhoud ook, want hoe groen je vingers ook zijn, met bestrating ben je altijd beter af wat onderhoud betreft.

Je mag niet vergeten dat een terras in feite groter moet zijn dan je zitruimtes die je binnen in huis hebt. Immers, de tuinmeubelen zijn meestal groter en zwaarder dan de meubels van je interieur. Logisch dan toch dat de plaats waar je deze neer zet ook groter van oppervlakte moet zijn. Vaak wordt de oppervlakte bepaald door de hoeveelheid stoelen en tafels, paraplu’s en potten, maar vergeet niet dat daar rondom ook voldoende ruimte moet overblijven om rond te lopen.

Terras van grind

En als je die ruimte financieel niet kan betegelen of beklinkeren, begin dan gewoon met een terras van grind. De ruimte die je creëert is belangrijker dan het materiaal dat je gebruikt. Een groot fijn terras in goedkoop materiaal doet je altijd beter voelen dan een te klein in de tocht gelegen terrasje uit de duurste natuursteen.

Maak je terras persoonlijk. Waarom geen buitenkeuken als je graag kookt? Waarom geen sauna of bubbelbad voor de echte genieters, of een zalig buitenvuurtje voor de romantische zielen? Het kan allemaal. Stem alles af op jezelf en het geheel.

Terras prijs

De uitvoering van dat alles stem je natuurlijk ook af op je budget. En nogmaals, goedkoop hoeft daarom niet minder charmant te zijn. Enkele zitjes gemaakt van stukken boomstam, zijn vaak sfeervoller dan de duurste designkrukken. Samenhang, sfeer, originaliteit. Allemaal zeker zo belangrijk.

Terras verlichting

Zorg voor weldoordachte verlichting. Hier kun je ook inventief en origineel zijn, theelichtjes in bokalen, lichtpeertjes in omgedraaide bloempotten kunnen ook.

Een mooi zicht naar een of ander tuindeel kan je ook een goed ontspannen gevoel geven. Het terras moet evenzeer de nodige beschutting bieden. Helemaal open is niet altijd aangenaam. Daarom: deels beschut, deels open met een mooi zicht is ideaal…

Een aandachtstrekker. Een beeld? Waterpartijtje? Ook hier zijn de mogelijkheden quasi onbeperkt. En heel persoonlijk ook.

De laatste tuintip: Het juiste gezelschap

En last but not least, het juiste gezelschap, met al dan niet een lekker hapje en drankje. Ontspannen genieten, met volle teugen, daar gaat het om.
Het moet gewoon allemaal kloppen; de inrichting, de verhoudingen, kleuren, geuren, zon, schaduw, licht en donker, nat en droog, warm en koud…
Neem je tijd om alles eerst op een rijtje te zetten, en laat je adviseren door iemand waar het mee klikt. Minstens even belangrijk als al de kennis die iemand bezit… Het gevoel hebben dat die persoon je kan helpen…


Auteur: Luk Dirkx - Goed Getuind - oktober 2011 

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in