Interieurarchitect
Binnenafwerking

Comfortabel thuis blijven wonen met slimme interieurkeuzes

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen, liefst zelfstandig, is iets waar velen van ons naar verlangen. Onze woning is tenslotte meer dan alleen een fysieke structuur; het is onze veilige haven waar we ons comfortabel en veilig voelen. Met de juiste interieurkeuzes kun je je huis transformeren tot een leefomgeving die je ondersteunt bij het ouder worden. Ontdek in dit artikel enkele slimme aanpassingen die je helpen om in je geliefde huis te blijven wonen.

Creëer een toegankelijke leefruimte

Het begint allemaal met de creatie van een toegankelijke leefruimte. Door obstakels te verminderen en de bewegingsruimte te vergroten in je woning, maak je het gemakkelijker om er te blijven wonen. Denk er aan om tapijten die struikelgevaar veroorzaken te verwijderen en leg bijvoorbeeld antislipmatten (zeker ook in de badkamer). Ook voldoende verlichting installeren en kleuren met veel contrast gebruiken, kan helpen om zichtbaarheid te verbeteren, en dit zeker voor mensen met verminderd zicht.

Een functionele keuken

De keuken is vaak het hart van het huis. Met enkele eenvoudige aanpassingen kun je ervoor zorgen dat je veilig en comfortabel kan blijven werken. Kies voor ergonomische aanrechtbladen en verstelbare werkhoogtes om rugklachten te voorkomen. Bovendien, door lades te plaatsen in plaats van kasten zal je gemakkelijker je spullen vinden zonder dat je je moet bukken. Overweeg ook om een inductiekookplaat te plaatsen. Deze is veiliger en brengt minder risico op brandgevaar met zich mee.

Slaapkamer als oase van rust

De slaapkamer is dé plek om tot rust te komen en je op te laden voor een nieuwe dag. Het is belangrijk om te investeren in een comfortabel bed dat voldoende ondersteuning biedt voor een goede nachtrust. Als je kamer op de bovenverdieping ligt, kan je overwegen om een traplift te installeren om veilig en gemakkelijk toegang te krijgen tot je slaapkamer.

Voor mensen die moeite hebben met traplopen, kan een traplift installatie een waardevolle toevoeging zijn om de mobiliteit in huis te vergroten. Je hoeft je geen zorgen te maken over veiligheid. Een traplift is ontworpen met aandacht voor gebruiksgemak en veiligheid, van ergonomische stoelen, een gebruiksvriendelijk bedieningspaneel tot noodstopsystemen voor noodsituaties.

Badkamer met aandacht voor veiligheid

De badkamer is een ruimte waar we vaak geconfronteerd worden met gladde oppervlakken en onhandige houdingen. Om de veiligheid te waarborgen, kun je gebruikmaken van antislipmatten, beugels en een inloopdouche met een lage instap. Daarnaast kan je een verhoogd toilet plaatsen en een wastafel op de juiste hoogte om toegankelijkheid en comfort te verbeteren.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in