Nadenken over bouwen
Tuintips

Gevolgen letsel bij onderhoud huis en tuin

We zijn allemaal graag bezig om ons huis nog mooier te maken. Onderhoud is daarbij van groot belang. Ook genieten wij ook heel graag van onze tuinen, het onderhoud van de tuin is daarbij essentieel.

Wij zijn graag bezig in de tuin. In mei planten wij weer nieuwe planten en komen de bollen weer naar boven om mooie bloemen te worden. En we zorgen dat alles er geweldig uitziet om te kunnen genieten van het buitenleven. In de herfst maken wij de tuin weer winterklaar. In de zomer schilderen wij de buitenkant van het huis en eens in de zoveel jaar schilderen wij de binnenkant of verbouwen wij ons huis.

Onderhoud van huis en tuin is heel normaal. Wij doen dit graag zelf. Het is leuk om te doen en het resultaat is vaak prachtig. Pleeg je zelf het onderhoud, dan scheelt dit ook de kosten van een professionele tuinman.

Maar wat nu als je letsel oploopt, bijvoorbeeld als je als fietser aangereden wordt of bij een auto ongeluk? Dan kun je het onderhoud tijdelijk of misschien zelfs helemaal niet meer doen!

Wat zijn de gevolgen van letsel voor het onderhoud?

Een aanrijding, bedrijfsongeval of ander ongeluk kan voor klachten en beperkingen zorgen. Bijvoorbeeld whiplash klachten bij een aanrijding waardoor u niet in uw tuin kunt werken. Of door het letsel het onderhoud aan de buitenkant van uw huis niet meer kunt doen.

Letselschade claimen

Na een aanrijding is het heel belangrijk om een schadeformulier in te vullen. Hierop kunt u namelijk ook invullen welk letsel u aan het auto ongeluk of fiets ongeluk over heeft gehouden. Dit is belangrijk om uw letselschade te kunnen claimen. Bijvoorbeeld voor de kosten van het onderhoud aan uw huis en tuin.

Onderhoudskosten aan huis en tuin claimen

Is de tegenpartij bij een aanrijding aansprakelijk voor uw letselschade? Dan dient de verzekeraar van deze persoon uw letselschade te vergoeden. Onderdeel van deze letselschade zijn niet alleen inkomensschade, medische kosten, reiskosten en hulp in het huishouden, ook de onderhoudskosten aan uw huis en tuin maken deel uit van uw letselschade vergoeding en kunnen dus op de tegenpartij verhaald worden.

Als u door het letsel het onderhoud van uw huis en tuin dus niet meer kunt verrichten, dan kunt u de kosten van een derde in rekening brengen bij de tegenpartij. Bij een aanrijding is dit de verzekeraar van het motorvoertuig. In het geval van een bedrijfsongeval kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Dus ook voor de kosten die u maakt voor het onderhoud omdat u dit zelf door uw letsel tijdelijk of helemaal niet meer kan doen.

Het recht op een schadevergoeding komt u toe als een ander aansprakelijk is voor uw letselschade. U kunt de veroorzaker van uw letselschade dan aansprakelijk stellen voor de schade die u lijdt. De meeste mensen in Nederland zijn verzekerd tegen aansprakelijkheid. Uw letselschadevergoeding wordt dan ook meestal betaald door een letselschade verzekeraar. Zo zijn alle motorrijtuigen in Nederland verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Werkgevers zijn dit niet, maar de meeste werkgevers hebben wel vrijwillig een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten zodat de letselschade in de meeste gevallen vergoed wordt door een verzekeraar.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in