Ruimte
Welzijn

Tips om de akoestiek op kantoor te verbeteren

Een kantoor is over het algemeen vaak een luidruchtige plek. Probeer je je net te focussen op een moeilijk vraagstuk, wordt de collega tegenover je gebeld en kun je het gehele gesprek meeluisteren. Dit verstoort je concentratie en kan ervoor zorgen dat je fouten maakt in je werk. Niet alleen collega’s kunnen voor overlast zorgen, ook irritatie door het luchtsysteem of geluiden van een toetsenbord kunnen hier aan bijdragen. In dat geval moet er iets aan de akoestiek op kantoor gedaan worden.

Wat is akoestiek precies?

Akoestiek is de wetenschap die zich richt op geluid. Geluid zijn trillingen die zich door een ruimte verspreiden door de lucht. Wanneer het kantoor een gehele open werkruimte is dan kan al het geluid makkelijk door de ruimte verspreiden. Dit kan voor veel overlast zorgen tijdens het werken. Een slechte akoestiek op kantoor kan veel negatieve gevolgen hebben voor de productiviteit en zelfs het ziekteverzuim op kantoor.

Deze overlast hoeft niet per se alleen overlast te zijn van gesprekken van collega’s. Ook andere geluiden, zoals het geluid van het kopieerapparaat, de airco of het geluid van typen op je toetsenbord kan al voor overlast zorgen. Wanneer deze geluiden vrij door een ruimte kunnen verspreiden kan dit zorgen voor slechte concentratie waardoor je minder productief bent. Omdat deze geluiden vrij door de lucht reizen is de kans ook groot dat je er steeds meer op zal gaan letten tijdens het werk, waardoor het nog meer afleidt.

Akoestiek op kantoor

Als er slechte akoestiek is op kantoor kan dit veel negatieve gevolgen hebben. Zo is er uit onderzoek gebleken dat het ziekteverzuim kan stijgen, de productiviteit daalt en dat er een stuk mee fouten gemaakt worden. Doordat mensen zich niet kunnen concentreren is het logisch dat de productiviteit daalt en het maken van fouten toeneemt. Als gevolg daarvan krijgen mensen hun werk misschien niet op tijd af, waardoor ze extra druk voelen. Dit kan weer voor een hoger ziekteverzuim zorgen doordat mensen er overspannen van kunnen raken.

Ook zal de onderlinge communicatie op kantoor kunnen verslechteren. Er kan door slechte akoestiek miscommunicaties ontstaan omdat je afgeleid bent tijdens het luisteren of dat je iemand niet goed verstaat. Er zijn hier makkelijk oplossingen voor te vinden, zoals het plaatsen van een scheidingswand tussen de werkplekken.

Akoestiek aanpassen en verbeteren

De akoestiek op kantoor kan door een aantal handige aanpassingen al verbeterd worden. Hieronder hebben we een aantal tips voor het verbeteren van de akoestiek op kantoor op een rij gezet.

Maak gebruik van scheidingswanden

Scheidingswanden zijn ideaal om de akoestiek op kantoor te verbeteren. Door bijvoorbeeld een scheidingswand te plaatsen tussen afdelingen of werkplekken zul je al snel verandering merken. Zo kun je bijvoorbeeld de afdeling die de hele dag door bellen, scheiden door een scheidingswand van de mensen die zich moeten concentreren op de administratie.

Ook kun je bijvoorbeeld gebruik maken van kasten om werkplekken van elkaar te scheiden. Door het plaatsen van zo’n scheidingswand tussen werkplekken, zul je de akoestiek op kantoor een stuk verbeteren. Omdat je hierdoor echt je eigen rustige werkplek kunt creëren, zul je ook minder snel afgeleid kunnen raken door andere geluiden. Het geluid van de printer of collega’s zullen een stuk minder storend zijn.

Kies voor wandbekleding

Wanden van kantoorruimtes zijn vaak de boosdoener betreft de akoestiek. Binnen een kantoor wordt er vaak gebruik gemaakt van harde materialen zoals beton, glas en hout. Dit is de reden waardoor wanden een slechte invloed hebben op de geluidsomgeving. Het toepassen van wandpanelen is een ideale oplossing om de akoestiek te verbeteren. Echter kun je ook kiezen voor andere wanddecoraties. Denk bijvoorbeeld aan prikborden, schilderijen of akoestisch behang.

Plaats planten in de ruimte

Planten op kantoor verbeteren niet alleen de luchtkwaliteit, maar dragen ook bij aan een betere akoestiek van de ruimte. Het meest effectief zijn planten met een groot blad. Ook het plaatsen van een plantenwand draagt bij aan een betere akoestiek. Bovendien zorgen planten op kantoor ook nog voor een betere sfeer.

Akoestische panelen op het plafond

Met akoestische plafondpanelen neem jij de galm binnen kantoor weg en hou je de wanden vrij. Een akoestisch paneel dempt effectief de galm en draagt bij aan een beter klinkende akoestiek.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in