Tuintips

Veilig werken in de tuin

Mensen hebben de afgelopen jaren massaal hun eigen tuin of andere buitenruimte weer herontdekt. Waar eerder de nadruk bij velen lag op onderhoudsvriendelijkheid, heeft men nu op grote schaal weer ondervonden hoeveel voldoening werken in de tuin geeft. Je bent lekker in beweging, er is frisse lucht en je hebt uiteindelijk een mooi (of lekker) resultaat. Wil je veilig en comfortabel werken in de tuin? Hieronder lees je hoe je dat doet.

Veiligheidsschoenen

Zeker tijdens de eerste coronalockdown konden mensen opeens onverwachts nergens meer heen. Er werd veel meer tijd thuis doorgebracht, waardoor het in orde maken van huis en tuin plotseling bovenaan de prioriteiten- (en mogelijkheden-)lijst kwam te staan. Vaak gingen mensen enigszins onbevangen te werk. Dit resulteerde al snel in een stijging van het aantal verwondingen die tijdens het tuinieren of verbouwen waren opgelopen.

Een vraag die je dus zeker niet mag vergeten te stellen is: ‘Hoe werk je op een veilige manier in de tuin?’. Laten we beginnen met dat deel van je lichaam dat eigenlijk voortdurend contact heeft met de tuin: je voeten. Ga je outdoor aan de slag, dan is het belangrijk dat je schoenen draagt die duurzaam en kwalitatief goed zijn, en je voeten optimale bescherming bieden. Engelbert Strauss bijvoorbeeld biedt uitstekende veiligheidsschoenen om in de tuin te werken. Hun degelijke veiligheidsschoenen beschermen je voeten als je tegels gaat verplaatsen, gaat spitten of aan de slag gaat met zware voorwerpen. Je kunt er ook goed terecht voor veiligheidskledij, waarover hieronder meer.

Tip: wist je trouwens al dat veiligheidsschoenen ook prima te dragen zijn als je veilig in huis klussen wil?

Werkkleding

Hoveniers zijn wettelijk verplicht beschermende kleding te dragen tijdens hun werk. Ben je als particulier in je vrije tijd aan tuinieren, dan is dat niet het geval. Wil je echter comfortabel en veilig werken? Dan wordt het wel zeker aangeraden. Maar moet je dragen dan? Welke kledij heb ik nodig om te tuinieren?

Er zijn geen vaste regels voor, dus het is belangrijk je gezonde verstand te gebruiken. Ga je alleen maar wat onkruid wieden in je moestuin of bloemperk, of wat bolletjes poten of groenten inzaaien? Dan is beschermende kledij niet echt nodig. Dat is wel het geval als je groter materiaal – bijvoorbeeld om te snoeien – gaat gebruiken, of iets gaat doen met of bij brandnetels of doornstruiken. Draag dan in ieder geval een stevige werkbroek of overall, en een goede ademend shirt. Mocht het weer erom vragen dan kun je ook nog eventueel denken aan een werktrui of -vest, of zelfs een werkjas.

Handschoenen

Ben je aan tuinieren, dan is de kans groot dat je met ruwe materialen werkt. Of het nu om gereedschap gaat of ruw hout. Daarom wordt sterk aangeraden handschoenen te dragen. Je voorkomt verwondingen zo als je iets ruws of scherps raakt. Het meest geschikt type handschoen hangt af van de werkzaamheden. Werk je met aarde, dan zijn flexibele, dunne werkhandschoenen het fijnst. Ga je bijvoorbeeld aan de slag met tegel- of snoeiwerk, dan komen dikke, beschermende handschoenen meer van pas.

Met bovenstaande tips weet je in ieder geval hóe je moet tuinieren. Nog wat inspiratie nodig over wat je precies in je tuin wil hebben?
Dat vind je in het artikel ‘Welke planten doen het goed in de Belgische tuin?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in