Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Tuintips

Een huisje met een tuintje, een boompje en een beestje

-

Een baksteen in de maag, met of zonder groene vingers. Het blijft een streven van velen. Architecten doen vaak goed werk. Nieuwe woningen zijn de dag van vandaag dikwijls strak en tijdloos, zonder veel franje en tierlantijntjes. Natuurlijk heeft dit te maken met budgetten en materialen. Het eenvoudige in het ontwerp heeft een groot voordeel. Dat zie je pas wanneer je je tuin gaat ontwerpen en aanleggen.

Eenheid tussen woning en omgeving, tussen woning en tuin, krijg je doordat er een link is tussen deze beiden. Dit kan door een bepaald lijnenspel dat doorvloeit naar de tuin, met of zonder een plezant contrast.

Lijnen tot de tuin

Lijnen die doorvloeien, het is een stokoud gegeven, maar het blijft werken. Niet voor niets dat veel cursussen over tuinontwerp hiermee beginnen. Vaak wordt het grondplan van het huis op schaal op papier gezet en worden al de lijnen verlengd tot aan de grens van de tuin. Als ook lijnen vanuit ramen en deuren vertrekken, krijg je een soort van raster waarin je kan beginnen indelen. Door dan de juiste lijnen weg te nemen, en anderen subtiel bij te voegen, kom je dikwijls tot een fraai resultaat. Natuurlijk komt bij een tuin ontwerpen meer kijken dan dit, maar als je je al aan deze basis houdt, ben je op goede weg.

Sober, eenvoudig en logisch

Vaak krijg je een krachtig ontwerp en concept, als de lijnen sober, eenvoudig, en vooral erg logisch liggen. De sober ontworpen woningen hebben hier dus dat groot voordeel, zoals hierboven genoemd. De lijnen zijn al zodanig gestileerd, dat er sowieso al geen sprake meer is van ‘te veel’.
Minder is meer, een uitspraak die zeker de dag van vandaag van toepassing is op ontwerpen van huizen en tuinen. Zowel voor de ontwerplijnen, als ook voor de materialen. En dat is niet makkelijk, want het aanbod is gewoon gigantisch.
Het helpt als je je materiaal kiest in functie van het al dan niet bestaande in de tuin, en van de materialen die gebruikt zijn in de woning. Hoe meer je kiest voor materialen, die terugkomen in het bestaande, hoe sterker de eenheid tussen huis en tuin, tussen oud en nieuw. Je hoeft echt niet met de trends mee, maak gewoon van jouw gegeven een eenheid en het resultaat zal nooit vervelen. Iets dat mooi en logisch in elkaar steekt, in combinatie met de juiste beplanting, gaat enkel in schoonheid groeien.

Binnenvloer naar buiten

En misschien kan je wel in jouw woning de binnenvloer later doorvloeien naar buiten. Heel mooi als er een grote glazen schuifpui de enige begrenzing is tussen binnen en buiten. Hetzelfde materiaal, dezelfde grootte van tegels of stenen, de lijnen van de voegen die schijnbaar doorlopen, het draagt allemaal bij tot een sterke eenheid en geeft zo een meerwaarde aan het geheel. Als de binnenmaterialen zich niet lenen voor buiten, kan je best een nieuw materiaal nemen dat wel bij het oude past, maar voldoende eigen karakter heeft. Als je daarentegen een buitenmateriaal neemt dat ‘bijna’ hetzelfde is als dat van binnen, maar toch niet helemaal, ga je soms wel de mist in met je keuze.

Minder is meer, dat klopt, maar dat houdt wel in dat al je keuzes wel overwogen dienen te gebeuren. Het advies van een tuinontwerper zal je hierbij zeker helpen. Want ze zijn er wel, tuinontwerpers die meer doen dan enkel totaalprojecten afleveren. En advies geven is dan één van hun activiteiten. Zeker iets om te overwegen.


Auteur: Luk Dirkx - Tuinen Luk Dirkx - mei 2011 

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in