Renoveren

Voorgevel renoveren: hoe gaat dat in zijn werk?

Staat er een gevelrenovatie op de planning en ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? In dit artikel leggen we je er alles over uit!

1. Loszittende elementen/voegwerk verwijderen

De eerste stap bij een totale gevelrenovatie is het verwijderen van het voegwerk. Bij kapotte gevelstenen die vervangen moeten worden moet het voegwerk verwijderd worden. Dit wordt gedaan door bij harde voegen een slijptol te gebruiken om voegwerk weg te slijpen. Bij zachte voegen wordt het vaak uitgehakt.

Vervolgens worden loszittende elementen verwijderd. Denk hierbij aan onderdelen van de schoorsteen of de dorpels, die onder je raamkozijn zitten, losmaken.

2. Gevel reinigen

De gevel wordt gereinigd met om vuil, mos, stof en resterende voegresten te verwijderen. Door de gevel goed te reinigen is de schade goed zichtbaar om herstellingswerken uit te voeren. Het goed reinigen van de gevel is ook belangrijk zodat nieuw voegwerk niet snel opnieuw zou loskomen. Er bestaan verschillende reinigingstechnieken om je gevel mee te reinigen. Laat je door een specialist adviseren welke methode het beste is!

3. Herstellingswerken

Zodra de gevel goed is gereinigd en de problemen zichtbaar zijn geworden, kunnen herstellingswerken beginnen. Denk hierbij aan het herstellen van scheuren, het herstellen van voegwerk en dorpels herstellen. Ook het renoveren van de schoorsteen valt onder deze stap.

Het herstellen van verticale scheuren heeft geen haast, maar het is belangrijk om horizontale scheuren zo snel mogelijk te herstellen. Horizontale scheuren kunnen op problemen wijzen met de fundering of draagkracht van de woning. Verticale scheuren kunnen makkelijk gerepareerd worden met vulmiddel.

Voor het aanbrengen van voegwerk heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. Zo kan er een knipvoeg of snijvoeg worden geplaatst. Met het renoveren van je schoorsteen voorkom je vervelende problemen zoals het naar beneden vallen van stenen en lekkages. Daarnaast kan de woningwaarde flink verbeterd worden door je schoorsteen te laten renoveren!

4. Gevel behandelen

Nadat de gevel volledig is hersteld kan de behandeling beginnen. Deze behandeling wordt ook wel hydrofoberen genoemd. Met deze behandeling wordt een waterafstotende vloeistof op de buitenmuur aangebracht, die vervolgens geabsorbeerd wordt door de poriën van de gevel. Het behandelen van de gevel zorgt ervoor dat die langer beschermd is tegen vocht, vuil en temperatuurwisselingen.

5. Gevel herbekleden

Als laatste stap kun je de gevel nog herbekleden. Dit kan gedaan worden door verf of andere bepleistering te gebruiken. Dit is compleet afhankelijk van de uitstraling die je graag wilt hebben van je huis! Het renoveren van de gevel is geen klus die je zelf uitvoert. Schakel daarom altijd een gevelspecialist in voor gevelrenovatie! Op Gevelgids.be vind je een handig overzicht van alle gevelspecialisten uit Vlaanderen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in