Dakwerken

Zo maak je de juiste keuze voor nieuwe dakpannen

Het plaatsen van nieuwe dakpannen kan een hele uitdaging zijn. Een aantal factoren zijn belangrijk bij het kiezen van dakpannen. Zo zal het soort dakpan, de prijs of de hellingsgraad van je dak invloed hebben op je keuze. Hoe je de juiste keuze maakt, lees je hier.

Waarom zijn dakwerken noodzakelijk?

Je dak beschermt je tegen weersomstandigheden zodat je vocht, schimmel of lekkage kan voorkomen. Hiernaast zorgt het ook voor een mooie en strakke uitstraling van je woning. Daarom is het kiezen van de juiste dakpannen een belangrijk onderdeel van dakwerken.

In het algemeen zorgen dakwerken voor een aantal voordelen, namelijk:

  • Een mooi en functioneel dak die bescherming biedt tegen schimmels, vocht of lekkage.
  • Het ontvangen van premies en financiële steun wanneer je ervoor kiest om je dak te laten herstellen, te vernieuwen of te isoleren.
  • Lagere energiekosten omdat je woning beter geïsoleerd is. Door het verminderde warmteverlies zal je meer energie besparen en minder moeten betalen. Met een goed geïsoleerd dak kan je jaarlijks tussen 400 en 650 euro besparen.

Soorten dakpannen

Het soort dakpan dat je kiest, hangt meestal grotendeels af van de stijl van je woning. Bij de keuzemogelijkheden van nieuwe dakpannen zijn er 5 opties waaruit je kan kiezen. Dakpannen worden ingedeeld op basis van hun vorm en materiaal. Vaak zal de keuze afhangen van de hellingsgraad van je dak.

Betonnen dakpannen zijn de meest gekozen en gebruikte dakpannen. Na het installeren van deze dakpannen wordt het aangeraden om er een coating op te plaatsen zodat er in de toekomst geen algen, mos of vuil kan opkomen.

Deze dakpannen hebben een aantal voordelen:

  • ze zijn tamelijk goedkoop, beschikbaar in verschillende formaten, duurzaam en hebben een lange levensduur.
  • Betonnen dakpannen kunnen ongeveer 30 jaar of meer meegaan.

Keramische dakpannen of kleidakpannen zijn gemaakt uit gebakken klei en hebben een levensduur van minimum 50 jaar. Deze dakpannen zijn duurder in aankoop. Hiernaast zijn deze dakpannen onderhoudsvriendelijk omdat de oppervlakte ervoor zorgt dat vuil, mos of algen er zich niet kunnen aanhechten.

Tenslotte zorgen keramische dakpannen voor een strakke en authentieke uitstraling. Naast de twee meest gekozen dakpannen zijn er ook alternatieven waarvoor je kan kiezen. Zo kan je ervoor kiezen om boomse dakpannen te laten installeren. Deze dakpannen zijn zeer duur maar wel duurzaam. Toch is het vinden van boomse dakpannen zeer moeilijk.

Je kan ook nog kiezen voor pottelbergse dakpannen. Deze dakpannen hebben dezelfde voordelen als keramische dakpannen. Tenslotte heb je ook nog tegelpannen of leipannen. Deze dakpannen hebben een levensduur van zo’n 100 jaar. Het enige nadeel is dat ze redelijk duur zijn. De reden hiervoor is dat ze lastig zijn om te plaatsen.

Het prijskaartje van nieuwe dakpannen

Het installeren van nieuwe dakpannen heeft natuurlijk een prijskaartje. Afhankelijk van je keuze omtrent het soort dakpan zal de prijs variëren. Zo gaan betonnen dakpannen gepaard met een prijskaartje van 30 tot 45 euro per vierkante meter. Keramische dakpannen kosten tussen 45 en 60 euro per vierkante meter. We raden je echter aan steeds advies in te winnen bij een expert, die je met raad en daad zal bijstaan.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in