Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Basisprincipes van een energetische renovatie

Een bestaande woning energiezuinig maken vraagt een goed plan van aanpak en een duidelijk beeld op de eindsituatie.

Een bestaande woning energiezuinig maken vraagt een goed plan van aanpak en een duidelijk beeld op de eindsituatie. Architect Geert Houtmeyers schetst in deze bijdrage een plan van aanpak dat tot een succesvol eindresultaat leidt.
Eerst de theorie. Om tot een energiezuinige renovatie te komen, volg je best volgend stappenplan:
 

De gebouwschil

  • Zorg voor een goede isolatie van de buitenschil, zowel de buitenwanden, vloer als het dak. Dit is een heel belangrijk vertrekpunt bij een energetische renovatie. Het doel is een zo dik mogelijk isolatiepakket aan te brengen, liefst vergelijkbaar met dat van een nieuwbouwwoning.
  • Kies voor een goede oriëntatie om te genieten van passieve zonnewinsten. Grote, op het zuiden gerichte glasvlakken geven extra warmte in de woonvertrekken. Om oververhitting in de zomermaanden te vermijden voorzie je best een zonnewering. Dit kan met een luifel of met screens.
  • Maak de buitenschil goed luchtdicht. Zo is bijvoorbeeld de luchtdichte aansluiting tussen schrijn- en metselwerk een belangrijk detail dat de nodige aandacht vereist. Verschillende tapes en folies zijn hiervoor beschikbaar.

De technieken

  • Voorzie een energiezuinig ventilatiesysteem, type D.
  • Ga voor verwarming op lage temperatuur. Denk daarbij aan vloerverwarming en/of wandverwarming. De warmte (nog) nodig om de woning op comforttemperatuur te houden, is dankzij de goed geïsoleerde en luchtdichte buitenschil zo beperkt dat het vermogen van de verwarmingsbron uiterst beperkt kan blijven.
  • Kies indien mogelijk voor hernieuwbare energie. Een zonneboiler kan al volstaan voor de opwekking van sanitair warm water en zelfs voor de toevoer van de ruimteverwarming.
Belangrijk om te weten is dat sinds 1 januari 2015 wettelijke eisen worden opgelegd bij een ingrijpende energetische renovatie. Dit zowel op het vlak van isolatiewaardes van de gebouwschil als op het vlak van de geïnstalleerde verwarmingsinstallatie.

Praktijkvoorbeeld

Geert Houtmeyers en z’n team brachten deze theorie in de praktijk in een woning in Meldert (Lummen). De bestaande woning was nog niet geïsoleerd. De bouwheer wenste ze om te bouwen naar een moderne woning voorzien van alle comfort en met 5 slaapkamers. Een belangrijke vraag was de woning te oriënteren op de zon en het omliggende groene landschap.Aangezien de woning zonevreemd ligt, dienden we binnen de marges van de wetgeving zonevreemde gebouwen te zoeken naar een oplossing. We hebben daarbij afstand genomen van de bestaande vormgeving van de woning. Toch hebben we de bestaande structuur zoveel mogelijk gerespecteerd.

De gebouwschil

In eerste instantie hebben we het dak en gevelsteen van het bestaande volume gestript. Ook de oude vloeren op het gelijkvloers werden verwijderd. Vervolgens heeft de bouwheer de gestripte ruwbouw uitgebreid met een nieuw volume. Dat heeft hij opnieuw aangekleed met een 14cm dik isolatiepakket en een gevelsteen, volledig volgens de principes van laag-energetisch bouwen.
Het nieuwe hellend dak werd in hout uitgevoerd. De ruimte tussen de houten liggers werd opgevuld met gespoten papiervezels. Bovenop werd nog een bijkomende laag PUR-isolatie aangebracht, wat de totale isolatiedikte voor het dak op 30 cm brengt. De luchtdichte aansluiting tussen schrijn- en metselwerk vormde een heel belangrijk aandachtspunt. Het is bijzonder nauwgezet uitgevoerd.

De technieken

Het laag-energetisch concept werd ook in de technische uitrusting van de woning sterk doorgedreven. De bouwheer koos voor een vraaggestuurd (CO2-meting) balansventilatiesysteem. met warmterecuperatie en bypass. De luchttoevoer en –afvoer gebeurt volledig mechanisch. Zowel het sanitair warm water als het water voor de ruimteverwarming worden opgewekt met een hout gestookte Finn-oven en met een zonneboiler. Het opgewarmde water wordt gestockeerd in een buffervat van 2000l.
Op het gelijkvloerse niveau wordt de nodige warmte afgegeven via de stralingswarmte van de Finn oven zelf en indien nodig via de vloerverwarming.
Op de verdieping zijn alle ruimtes voorzien van wandverwarming. De badkamer is bijkomend voorzien van vloerverwarming.

Auteur: Architect Geert Houtmeyers

 

 

Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
 

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

Lees de teksten van de renovatiespecialist >> 

 
 

 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in