Bouwwerken
Coronavirus / COVID-19

Bouw kampt met afwezigheden wegens covid. Dit zorgt voor vertragingen van meer dan 3 weken

Auteur: Bouwunie

De bouwsector wil efficiëntere testen, attesten en vaccinaties. Sluiten zoals veel scholen nu moeten doen, gebeurt gelukkig nog niet veel in de bouw. Maar de hoge besmettingscijfers en bijhorende afwezigheden bezorgen de bouwondernemers wel kopzorgen. Vooral veel puzzelwerk om het werk georganiseerd te krijgen. Klanten tonen hiervoor steeds minder begrip. Dat blijkt uit de jongste bevraging van Bouwunie bij 475 bouwbedrijven. Om afwezigheden tot een minimum te beperken, pleit Bouwunie voor vaccinaties op de werf. Werknemers in quarantaine moeten een quarantaine-attest krijgen en geen ziekte-attest. Dit vermijdt onterechte kosten voor de werkgever. Tot slot vraagt Bouwunie met aandrang aan de regering om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de verlenging van de tijdelijke werkloosheid overmacht (corona). Zonder actie eindigt die op 31 december terwijl de huidige covid-golf nog niet ten einde is.

6 op 10 bouwbedrijven heeft in oktober en november een of meer mensen moeten missen omwille van covid-19. 40% van die bedrijven meldt afwezigheden door ziekte of besmetting van werknemer of zaakvoerder. 34% heeft afwezigen door quarantaine en 31% moest werknemers missen die thuis bleven om voor een ziek of in quarantaine geplaatst kind te zorgen. Op twee maanden tijd was in de bedrijven met corona-afwezigheden al bijna een derde van het totaal aantal mensen afwezig. Dit heeft een serieuze impact op de werking van het bedrijf en kost de betrokken bouwbedrijven veel tijd en geld. 3 op 4 bouwbedrijven meldt dat hun planning onder de vele quarantaines en besmettingen te lijden heeft. Als de werknemers nu ook nog elk apart naar het vaccinatiecentrum moeten voor hun boosterprik, vergroten het aantal afwezigheden en vertragingen nog. 62% van de bouwwerkgevers is dan ook voorstander van vaccinatie op de werf. 58% van de bouwbedrijven heeft recent een of meer werknemers op tijdelijke werkloosheid omwille van corona moeten zetten. Dankzij dit bijzondere systeem moet de werkgever geen loon of sociale lasten betalen. Maar 72% van de bouwbedrijven met minstens één werknemer in quarantaine, heeft daarvoor van de werknemer een ziekte-attest gekregen in plaats van een quarantaine-attest. Dat kost de werkgever wel extra geld want hij moet dan – onterecht! – gewaarborgd loon betalen.

Opvallend is voorts dat 41% van de bouwbedrijven klanten heeft die zeggen ziek of besmet te zijn of in quarantaine te zitten en daarom projecten uitstellen of afzeggen. Ook dat kost tijd en geld. Al die besmettingen en quarantaines zorgen ervoor dat de helft van de bouwbedrijven met vertragingen kampen, louter en alleen omwille van corona. Die vertraging loopt nu al gemiddeld op tot meer dan 3 weken. De afkoelingsperiode in het onderwijs (de verlaging van de kerstvakantie meteen week) zal wellicht voor extra afwezigheden zorgen. En het eind van deze covid-golf is nog niet in zicht. De vertragingen komen bovenop de volle orderboekjes, de aanslepende problemen met lange levertermijnen voor bepaalde producten en materialen en de vele prijsstijgingen. Dit maakt de werkomstandigheden nog moeilijker en zorgt steeds meer voor boze klanten die weinig tot intussen geen begrip meer tonen.

Actie nodig!

Bouwunie is tevreden dat gevaccineerden intussen sneller uit quarantaine kunnen en nog maar één test moeten ondergaan. Dit leidt tot kortere afwezigheidsperiodes. Om het aantal afwezigheden verder te beperken, vraagt Bouwunie om te vaccineren op de werven. “Het moet mogelijk zijn dat de arbeidsgeneesheer iedereen op de werf in één keer inent. Hierdoor vermijden we dat werven langer dan nodig stilliggen of op halve kracht werken telkens iemand naar een vaccinatiecentrum moet”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. Om de kosten voor de bouwbedrijven te beperken wil Bouwunie aandacht voor een correcte attestering. Wie in quarantaine moet, moet een quarantaine-attest krijgen en geen ziekte-attest. Zo vermijden we dat de werkgever onterecht gewaarborgd loon en de daarbij horende sociale lasten moet betalen. Tot slot pleit Bouwunie voor de verlenging van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (omwille van corona). Deze vereenvoudigde procedure loopt eind december af en moet dringend verlengd worden! Toch al minstens met één trimester. Gezien de grote uitval door quarantaine, opvang kinderen, … vindt Bouwunie het noodzakelijk dat de bouwbedrijven langer op dit stelsel beroep kunnen doen. Bouwunie wil hierover zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen.

Bron: Bouwunie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in