Economisch en duurzaam verwarmen met gas
85% van het huishoudelijk energieverbruik gaat vandaag naar verwarming. En 13% van de CO2-uitstoot in België komt van diezelfde woonverwarming. In de strijd tegen de klimaatopwarming moeten deze cijfers dringend naar omlaag. De weg naar een futureproof en groenere verwarming ligt in een gevarieerd en duurzaam energieaanbod waar gas een belangrijke rol speelt. Energieleverancier Antargaz legt uit waarom.
Start met goede isolatie én de juiste energiebron
Een eerste stap naar milieuvriendelijker verwarmen begint met een zorgvuldige isolatie van elke woning. Want hoe meer warmte in huis kan blijven, hoe minder energie verbruikt moet worden. Enkel isoleren volstaat echter niet. Het is ook belangrijk om de juiste brandstof te kiezen. En dat is niet altijd eenvoudig, want veel woningen in ons land zijn oud, te groot en worden nog steeds op stookolie verwarmd. Zoveel zelfs dat bijna de helft van de totale CO2-uitstoot afkomstig is van verwarming op stookolie.
Futureproof alternatief
De beste manier op weg naar futureproof verwarming is de grootste vervuilers aanpakken. Daarom zal het vanaf 2022 in Vlaanderen niet meer toegelaten zijn om een nieuwe stookolieketel te plaatsen. Dat geldt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten in Vlaanderen.
Maar welke alternatieven zijn geschikt? Aardgas is een optie, maar wat als er geen aardgasnetwerk in de buurt ligt? Dan is een warmtepomp of een gastank de beste optie voor een nieuwbouw- of renovatiewoning. In een gastank zit propaangas opgeslagen, wat gebruikt kan worden voor de verwarming van de woning en van water, en om te koken. Er bestaan zowel boven- als ondergrondse tanks.
Gascondensatieketel met propaangas: de ideale tussenoplossing
Bouwen en grondige renovaties zijn kostelijk. En een warmtepomp is niet meteen de meest economische keuze. Want in een oudere woning die niet optimaal geïsoleerd is, moet deze heel wat extra elektriciteit verbruiken. De ideale tussenoplossing om de uitstoot toch meteen te verminderen, is een omschakeling op een gascondensatieketel die gevoed wordt met propaangas. Zo stoot men niet alleen tot 39% minder CO2 uit dan met een stookolieketel, maar het verwarmen blijft ook betaalbaar tot op het moment waarop een hernieuwbare energiebron de taak kan overnemen.
(Bio)propaan: uitstekende keuze op lange termijn
Propaan is een uitstekende keuze als toekomstgerichte verwarmingstechniek. CO2-gecompenseerd propaangas is duurzaam, economisch en de toepassing heeft weinig onderhoud nodig. Op lange termijn kan overgeschakeld worden op biopropaan. Die overschakeling is heel simpel, want de condensatieketel hoeft niet vervangen te worden. Biopropaan is chemisch identiek aan het klassieke propaan, maar wordt uit biomassa gewonnen. Op dit moment biedt Antargaz nog geen biopropaan aan omdat het nog maar moeilijk te verkrijgen is, maar daar moet de komende jaren verandering in komen. Een gascondensatieketel gevoed door biopropaan stoot tot wel 70% minder CO2 uit dan een stookolieketel. In vergelijking met andere fossiele brandstoffen (zoals hout of steenkool) is dat verschil nog groter.