Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Geothermische warmtepomp

Wat is een geothermische warmtepomp?

Wat is een geothermische warmtepomp?

Een geothermische warmtepomp, ook wel aardwarmtepomp genoemd, is een type warmtepomp dat gebruikmaakt van de warmte in de bodem als warmtebron om een gebouw te verwarmen en eventueel te koelen. De warmtepomp onttrekt warmte aan de aarde via een gesloten buizensysteem dat in de grond wordt geïnstalleerd. Het systeem bestaat uit een netwerk van buizen gevuld met een water/glycol-mengsel dat circuleert door de bodem en de warmte uit de bodem onttrekt.

Het principe van een geothermische warmtepomp is gebaseerd op het feit dat de bodem op een diepte van enkele meters constant op een relatief constante temperatuur is, ongeacht de buitentemperatuur. De warmte in de bodem is afkomstig van de zonnestralen die de aarde verwarmen en van de warmte die vrijkomt bij de afbraak van radioactieve stoffen in de aardkorst.

De geothermische warmtepomp gebruikt de onttrokken warmte om water op te warmen voor het verwarmen van een gebouw en/of voor het produceren van warm tapwater. In de zomer kan de warmtepomp ook worden gebruikt voor het koelen van een gebouw door de warmte uit het gebouw te onttrekken en af te geven aan de bodem.

Een geothermische warmtepomp heeft een hogere initiële investeringskosten dan bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp, maar het systeem is zeer efficiënt en kan op de lange termijn aanzienlijke energiebesparingen opleveren. Bovendien is het systeem zeer milieuvriendelijk omdat het gebruikmaakt van een duurzame energiebron.

Voordelen van een geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp, ook wel aardwarmtepomp genoemd, biedt verschillende voordelen als duurzame verwarmingsoplossing.

Hieronder vindt u een aantal van de belangrijkste voordelen:

  1. Hoog rendement: Een geothermische warmtepomp haalt warmte uit de bodem op een diepte van enkele meters. Omdat de bodemtemperatuur constant is en hoger dan de buitentemperatuur in de winter, heeft de warmtepomp een hoog rendement. Hierdoor kan de warmtepomp meer warmte leveren dan dat er elektriciteit nodig is voor de aandrijving van de pomp.
  2. Geschikt voor grotere warmtevraag: Een geothermische warmtepomp is geschikt voor het verwarmen van grote gebouwen met een hoge warmtevraag, zoals bijvoorbeeld kantoorgebouwen, appartementencomplexen en industriële gebouwen.
  3. Milieuvriendelijk: Een geothermische warmtepomp maakt gebruik van een duurzame energiebron en stoot geen CO2 uit tijdens het gebruik. Hierdoor is het systeem milieuvriendelijk en draagt het bij aan een lagere CO2-uitstoot en een betere luchtkwaliteit.
  4. Energiebesparend: Een geothermische warmtepomp kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren. In vergelijking met traditionele verwarmingsmethoden kan een geothermische warmtepomp de energierekening met 30-70% verlagen.
  5. Lange levensduur: Een geothermische warmtepomp heeft een lange levensduur van 25 tot 50 jaar. Dit betekent dat de warmtepomp gedurende vele jaren energiezuinig kan blijven werken. Kortom, een geothermische warmtepomp biedt verschillende voordelen als duurzame verwarmingsoplossing, waaronder een hoog rendement, geschiktheid voor grotere gebouwen, milieuvriendelijkheid, energiebesparing en een lange levensduur.

 

Premie geothermische warmtepomp

Op de site van de Vlaanderen.be kan u nakijken op welke premie u recht heeft bij de aankoop van een geothermische warmtepomp  

Zehnder Fina Lean Bar

Zehnder

Zehnder Fina Lean Bar
Purisme in zijn mooiste vorm: Met zijn heldere en ingetogen vorm integreert de Zehnder Fina Lean Bar zich perfect in elke moderne badkamer. De handdoekhouder met zijn lineair design vormt een aanvulling op de vormentaal en zorgt er ook voor dat handdoeken heerlijk voorverwarmd worden.
Zehnder Fare Tech

Zehnder

Zehnder Fare Tech
De elektrische radiator Zehnder Fare Tech combineert esthetiek met intelligentie. Hij inspireert door een elegant gebogen vorm en een harmonieus geïntegreerde bedieningsunit. Met zijn verwarmingsprogramma's wordt efficiënt verwarmen zeer eenvoudig.
Zehnder Charleston

Zehnder

Zehnder Charleston
Het origineel onder de kolomradiatoren is een efficiënte allrounder, die overtuigt door vorm, functie en comfort. De elementbouwwijze geeft Zehnder Charleston een tijdloos uitzicht en elegantie. De kolomradiator zorgt voor een behaaglijke stralingswarmte en verandert de woonkamer in een wellness-oase.
Zehnder Zenia

Zehnder

Zehnder Zenia
Zehnder Zenia is een elektrische handdoekenwarmer, handdoekendroger, infraroodverwarming en warmeluchtblazer in één – in de vorm van een geïntegreerd apparaat dat zich dankzij zijn puristisch design perfect laat integreren in de moderne badkamer.
Zehnder Timia Verticaal

Zehnder

Zehnder Timia Verticaal
Perfecte symbiose van woonruimte en radiator. De nieuwe Zehnder Timia maakt indruk met zijn puristisch en onopvallend design, dat zich perfect integreert in elke leefruimte en zo het concept van de kamer op elegante wijze ondersteunt.
Zehnder Ribbon

Zehnder

Zehnder Ribbon
Zoals een stalen lint die de badkamerradiator omhult: Zehnder Ribbon overtuigt door modern design met oog voor het praktische. Zijn verspringende balken zijn geïnspireerd op architecturale bouwwerken met verschillende lagen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in