Nadenken over bouwen
Bouwmaterialen
Wat is duurzaam bouwen
Bouwen in de toekomst
Materialen

Meer huren of bouwen met circulaire beton: dit zijn dé vijf woontrends voor 2022

Auteur: Bereal

Duurzaam én tegelijk ook betaalbaar: het zijn twee modewoorden die de vastgoedsector anno 2021 typeren. Om die woorden ook om te zetten naar de praktijk, moet de vastgoedsector volgend jaar verder kijken dan de beproefde recepten. Van isoleren met hennep tot geothermische warmtenetten: dit zijn volgens vastgoedexperts vijf woontrends die in 2022 helemaal doorstoten. 

1. Isoleren met hennep 

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir maant eigenaars van een slecht geïsoleerde woning aan om zo snel mogelijk te isoleren. Hoe groot de klimaatwinst op de lange termijn is door te isoleren ook is, PUR (de huidige norm voor isolatie) is en blijft zéér vervuilend. Om die reden doen steeds meer bouwbedrijven beroep op firma's die zich specialiseren in duurzame isolatie-alternatieven. En het alternatief dat daarbij momenteel als sterkste uit de bus komt, blijkt isolatie gemaakt van de hennepplant. “Wij voorzien nu al hennepisolatie voor verschillende vastgoedprojecten. In Molenbeek en Vilvoorde hebben we onlangs nog duizenden hennepplanten gezaaid, op sites waar later gebouwen komen te staan die met diezelfde hennep geïsoleerd worden. Dat isolatiemateriaal is C02-negatief omdat de planten tijdens de groei CO2 opnemen én de toekomstige gebouwen verbruiken ook minder energie dankzij de isolatie. Bovendien vraagt de hennepplant maar weinig water en zijn pesticiden of kunstmest zelfs helemaal overbodig”, zegt Frederik Verstraete van hennepproducent ReLife.

2. Beton hergebruiken 

Wie in 2022 een nieuwe woning bouwt, doet dat mogelijk met gerecycleerd beton uit een oude woning. Steeds meer ontwikkelaars en aannemers schakelen over op het zogeheten ‘circulaire beton’, om hun CO2-impact te verminderen en materiaalschaarste te voorkomen. “Circulaire beton wordt geproduceerd met hoogwaardig betongranulaat dat is gemaakt van betonpuin. Het dook de voorbije jaren al her en der op, maar moest voor elk project opnieuw worden getest én goedgekeurd. Sinds kort kan het eindelijk op grote schaal ingezet worden zoals op de Komet-site in Mechelen. Het gebruik van circulaire beton zal in 2022 echt doorbreken”, verwacht Frederik Bijnens, algemeen directeur van Democo, een van de grootste bouwbedrijven van ons land. “Het ‘groene’ beton is van gelijkwaardige kwaliteit als de gebruikelijke standaard. Zowel naar stevigheid als naar gebruiksgemak toe, doet het niet onder voor de klassieke alternatieven. Bovendien is het een pak duurzamer werken. We recycleren immers grondstoffen, die bovendien lokaal worden behandeld voor hergebruik. Sterker nog: soms is het zelfs afkomstig van een oude woning die op dezelfde plaats als de nieuwbouw is afgebroken.” 

3. Meer én langer huren 

De huurmarkt zal in België een steeds grotere rol spelen verwacht Johan Krijgsman, CEO van ERA. “Net zoals dat ook het geval is in Duitsland en Nederland. De levensstijl van de jongeren van vandaag verandert: ze zoeken meer flexibiliteit en durven gemakkelijker van woning veranderen. Dus de vraag naar huren stijgt. Ook de bevolking blijft groeien én het aantal huishoudens stijgt zelfs los van die bevolkingsgroei: gezinnen zijn steeds meer gefragmenteerd. Het valt dan ook op dat er meer en meer particuliere investeerders en zelfs vastgoedfondsen opkomen die volop inzetten op deze nieuwe huurders. Er zullen dus veel nieuwbouwpanden op de markt komen, die kwalitatiever en duurzamer zijn. Daardoor zal er meer én langer gehuurd worden. Het spreekt dan ook voor zich dat we bij ERA op die trend inspelen: als makelaar moet je gedurende de hele levenscyclus van de klant klaar staan met advies, zowel naar huurders als naar investeerders toe”, klinkt het. 

4. Buitenlands stulpje verhuren wordt goedkoper

Een tweede verblijf in het buitenland wordt vanaf 2022 op dezelfde manier belast als Belgisch vastgoed. Dat betekent dat het kadastraal inkomen gebruikt wordt om buitenlands vastgoed te belasten - en dus niet langer het huurrendement. Volgens Azull, Belgisch marktleider in Spaans vastgoed, zal die nieuwe regeling voor veel eigenaars van buitenlands vastgoed voordelig uitvallen. “Wie vastgoed in het buitenland heeft, zal voortaan doorgaans minder belasting betalen. Hoe hoger het huurrendement van de woning, hoe voordeliger de nieuwe regeling zal uitvallen. Spaans vastgoed is sowieso al enorm populair bij de Belg, maar deze nieuwe regeling zal die populariteit nog een extra boost geven”, zegt Marleen De Vijt van Azull.  

5. Welkom warmtepomp & warmtenet

“Fossiele brandstoffen zoals gas en stookolie verdwijnen hoe langer, hoe meer uit onze woning”, zegt Hendrik-Jan Steeman, specialist energietransitie bij Arcadis. “In meer en meer bouwprojecten zal gebruik gemaakt worden van warmtepompen of warmtenetten. Via deze netten krijgen gebouwen duurzame warmte, afkomstig van geothermie, de industrie of van afvalverbrandingsinstallaties. Vandaag telt Vlaanderen nog maar 76 warmtenetten, die samen instaan voor minder dan 1 procent van de warmtevraag. Nochtans zijn ze een sleutelelement om de energiefactuur van de Vlaming onder controle te houden. Op termijn kunnen bijna 4 op de 10 Vlaamse gezinnen goedkoper en duurzamer verwarmen dankzij restwarmte afkomstig van de industrie”, aldus Steeman.  

Bron: Bereal

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in