Nadenken over bouwen

Prefab bouwen: de voordelen en nadelen

Net als bij de bouw van kantoren of industriële gebouwen kan in de woningbouw met geprefabriceerde producten worden gewerkt. Dit kan zelfs heel ver gaan: tot kant-en-klare wanden die op de werf worden geleverd voor verwerking. Het voordeel van het werken met prefab is de weersonafhankelijkheid en de kortere bouwtermijn.

Prefab bouwen zien we vandaag almaar vaker in het straatbeeld. Er zien voortdurend nieuwe technieken het daglicht: de ene onderscheidt zich in kostprijs, de andere in ecologisch vernuft of in plaatsingsgemak. Maar alle prefab bouwmethodes hebben hun voordelen en nadelen.

Voordelen prefab bouwen

Snelle bouwmethode

Prefab bouwen is een snelle werkwijze. Eenmaal de werken op het terrein gestart zijn, kan de woning vier maanden nadien al opgeleverd worden. Die snelheid dankt prefab bouwen aan de voorbereiding van de verschillende woningdelen in een atelier. Hier werkt de aannemer volledig weersonafhankelijk en in deze geconditioneerde omstandigheden kan de kwaliteit van het product beter beheerst worden.
 

Ontwerpvrijheid

Het feit dat een prefab woning in kant-en-klare delen op de werf arriveert, wil zeker niet zeggen dat je geen vrijheid hebt in het ontwerp. Of je nu bouwt in een houtskelet, in betonnen panelen of in staal, een architect met de nodige ervaring in prefab ontwerpt de woning van je dromen. Bovendien kan de ontwerper altijd terugvallen op de kennis van de aannemer om oplossingen te zoeken voor moeilijke technische details.
 

Energieprestatie

Bij die systemen waar de aannemer de verschillende wanddelen in het atelier al samen brengt tot één geheel heb je de garantie op een uitstekende luchtdichtheid. Door het gebruik van grote elementen zijn er op de werf maar enkele naden die met de nodige zorg afgewerkt dienen te worden.

Nadelen prefab bouwen

 

Langere voorbereidingstijd

Prefab bouwen vraagt een goede voorbereiding. Vooraleer het houtskelet of de beton- of staalstructuur in productie gaan in het atelier, moeten alle plannen volledig op punt staan. Dat betekent dus dat heel wat beslissingen al voor de start van de productie genomen moeten worden. Aanpassingen achteraf zijn niet altijd vanzelfsprekend en hebben een negatieve invloed op de kostprijs. 

 

Werfligging

Al die geprefabriceerde onderdelen moeten ook van het atelier op de werf geraken. Dat vraagt om aangepast transport met vaak grote vrachtwagens. Voor de montage van de prefab onderdelen is een mobiele kraan nodig. Zowel die vrachtwagens als de kraan moeten de werf kunnen bereiken. Langs een gewestweg zullen zich geen problemen stellen, langs een smalle weg ergens achterin op het platteland is dat minder vanzelfsprekend. De aannemer moet dat vooraf goed bekijken.
 

Logische keuzes

Wanneer je kiest voor een houtskeletbouw of staalstructuur kun je licht bouwen en dus ook met een lichte en goedkopere fundering werken. Wanneer je dan kiest om de woning af te werken met een zware gevelbekleding (gevelsteen, natuursteen,…) doe je dit voordeel te niet en is er alsnog een zware fundering nodig.

 

Lees ook

- Prefab muren of kant-en-klare muren

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in