Renovatie van bestaand dak volgens het sarkingprincipe
Met een praktijkvoorbeeld legt Architect Geert Houtmeyers uit hoe hij de renovatie van een bestaand dak aanpakte. Hij maakte hierbij gebruik van het sarkingprincipe. Bij dit principe breng je isolatie aan bovenop een bestaande dakconstructie of draagstructuur.
De woning waarover ik het in dit artikel heb, was al een aantal jaren geleden grondig gerenoveerd. Echter het comfort van de woonvertrekken onder het dak in de winter en de zomer liet de wensen over. Bij de renovatie van de woning was er weinig of nauwelijks aandacht besteed aan de thermische isolatie van de buitenschil. Om het wooncomfort te verbeteren drong een renovatie van het dak zich op. De bewoners zagen het echter niet zitten om het ganse dak te demonteren gezien de kamers onder het dak volledig waren ingericht en afgewerkt. Om dit dak toch afdoende te kunnen isoleren is het dak gerenoveerd en geïsoleerd volgens het sarkingprincipe. Doordat bij dit principe er volledig vanaf de buitenzijde van de dakconstructie wordt gewerkt kan de bestaande binnenafwerking volledig behouden worden. Bij dit project was dit dan ook een uitgangspunt waardoor dit principe van dakrenovatie dan ook aangewezen was. Nadat de pannen en de onderconstructie (panlatten) verwijderd zijn kreeg men een zicht op de vrij slechte staat van de bestaande dakconstructie.
Houtworm
Deze was behoorlijk aangetast door houtworm. Een behandeling tegen deze insecten en ander ongedierte was noodzakelijk. Alle bestaande constructie elementen van het dak (gordingen en kepers) werden geïmpregneerd met een product dat insecten dood. Nadat dit was uitgevoerd werd een nieuw dampscherm aangebracht over de bestaande dakconstructie. De bestaande dakconstructie heeft nu enkel de functie gekregen van het fixeren van de bestaande binnenafwerking (gipskartonafwerking). Vervolgens zijn er nieuwe spanten aangebracht. Deze zijn bevestigd op de bestaande dakgordingen.
Hierdoor ontstond er een ruimte waarin een dik isolatiepakket kon worden aangebracht (25-30 cm). Gezien er gewerkt is met papier- of cellulosevlokken, die nadien werden ingeblazen, is er eerst een stijf onderdak aangebracht bovenop de nieuwe spanten. Dit onderdak bestaat uit houtwolplaten van 5 cm dik die met tand- en groef in elkaar schuiven en bevestigd zijn op de nieuwe spanten.
Isoleren bestaand dak
Het isoleren van het bestaande dak was niet alleen belangrijk. Ook het wind- en luchtdicht maken van de nieuwe constructie op de bestaande was zeker zo belangrijk. De nodige details hiervoor zijn op voorhand uitgewerkt en op de werf uitgevoerd. In het bestaande dak waren verschillende veluxen aangebracht bij de eerste renovatie. Deze veluxen zijn om budgettaire redenen gerecupereerd. Ook werd er grote zorg besteed aan het wind- en luchtdicht inbouwen van deze bestaande veluxen.
Ook aan de dakvoet en de zijkanten van het dak werd de nodige aandacht besteed om de nieuwe constructie wind- en luchtdicht aan te sluiten op de bestaande constructie (gevelmetselwerk en houten gevel bekleding)..
Nadat alle details zorgvuldig werden gerealiseerd zijn de papiervlokken ingeblazen in de holte gevormd tussen de bestaande dakconstructie en nieuwe. De hoogte van deze holtes varieert van 25 cm tot 40 cm. Dit was te wijten aan het niet vlak zijn van de bestaande dakconstructie. Het resultaat van deze dakrenovatie was meteen voelbaar bij de bewoners. Door het dikke isolatiepakket en het lucht- en winddicht maken van de nieuwe dakconstructie zijn de warmteverliezen aanzienlijk verminderd in de winter. Door het toepassen van de papiervlokken in combinatie met de houtwolplaten aan de buitenzijde wordt de ergste hitte in de zomer periode gebufferd. Zodoende is het winter- en zomercomfort gegarandeerd en zijn de woonvertrekken (slaapkamers) veel aangenamer om in te verblijven.
Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers | ||
Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen. |