Nadenken over bouwen

Strobalenbouw

Strobouw wordt in onze streken nog maar op beperkte schaal toegepast. In feite is het een vorm van houtskeletbouw, waarbij de bouwheer strobalen gebruikt om het skelet op te vullen. Tegelijk dient het stro ook als isolatiemateriaal. Habitos.be sprak met architect Peter Vos van Barchi, al jarenlang een expert in het bouwen met stro.

Hoe werkt bouwen met stro?

Architect Peter Vos (kantoor B.archi) ontwerpt ondertussen al meer dan 10 jaar huizen en gebouwen in stro. Samen met een aantal andere pioniers richtte hij ook Casa Calida op, een vzw die het bouwen met strobalen promoot. Hij legt ons uit hoe je kunt bouwen met stro. Peter: "Een strobalen woning vertrekt van een houten draagstructuur, zoals een houten skelet, op een fundering, met erboven een dak. Dit werk moet vakkundig gebeuren en wordt meestal uitgevoerd door een ervaren vakman. Vervolgens kun je zelf onder dit afdak de strowanden plaatsen. Dat dak beschermt de strobalen tegen regen, want het is belangrijk dat het stro niet nat wordt tijdens de werken."

"Als de strowanden helemaal opgebouws zijn, kun je ze afwerken met een duurzame, ademende leempleister. Deze pleister regent niet af en kun je vervolgens nog eens afwerken met een materiaal naar keuze. Het lemen pleisterwerk aan de binnenzijde van de woning regelt de vochtigheidsgraad in de woning en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Het is dus belangrijk dat je die pleister met ademende producten afwerkt, zodat de pleister zijn werk ongehinderd kan doen. Strobouw is trouwens een ecologische bouwmethode met een gunstige energieprestatie."

Vijf vooroordelen over bouwen met stro

Met stro kun je nooit een stevige woning bouwen

Peter Vos: "Fout. Je kunt met stro zeker een stevige woning bouwen. De dragende structuur voor een strobalen huis is een houtskelet. Het stro heeft geen dragende functie, maar dient ter opvulling en isolatie. Dan nog is het een misvatting dat het stro niet sterk genoeg is. De strobalen worden extreem hard aangeperst op het veld en bij het bouwen met spankoorden nog eens bijkomend aangetrokken. Nog niet overtuigd? Rij met je wagen tegen zo'n wand van strobalen. Niet de muur, maar je auto zal eraan zijn.'' 

 

Stro isoleert niet

"Fout. Stro isoleert wel. Uit recente Europese testen blijkt dat de isolatiewaarde van stro vergelijkbaar is met die van rotswol. De boer die ik als eerste aansprak, heeft me eerst een halfuur uitgelachen. Toen bedacht hij dat de boeren vroeger stro gebruikten om hun stallen te isoleren en draaide hij bij.''

 

Voor een strobaalwoning krijg ik nooit een brandverzekering

"Ook fout. Je krijgt wel een brandverzekering. Volgens een Oostenrijkse brandtest heeft een strobalenwand die vanbinnen en vanbuiten bepleisterd is met twee centimeter, een brandweerstand van 90 minuten. De woningen die totnogtoe zijn gebouwd, kregen zonder problemen een normale polis.''

Stro gaat op de duur rotten

"Stro rot niet als je het basisprincipe van strobaalbouw respecteert. Het is belangrijk dat het stro dat je verwerkt in de woning droog is en droog blijft. Een goede buitenbepleistering is essentieel om dat zo te houden.'' Maar ook tijdens het opbouwen met de strobalen moet je zorgen dat alles goed droog blijft. 
 

Stro trekt muizen en ander ongedierte aan

"Ook dit klopt niet. Stro bevat veel cellulose en daar houden knaagdieren en insecten niet van. Wat hen interesseert is het graan, en daarvan is in de strobalen geen spoor meer te vinden. Om alle risico's uit te sluiten, zorgen het stevige aanpersen, een speciale folie en de bepleistering ervoor dat ongewenst bezoek wegblijft.'' (arg)


Met dank aan architect Peter Vos van B.Archi

Lees ook:

- de voordelen van bouwen met stro
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in