Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Ventilatie in de kelder of ventilatie van de kelder

De kelder wordt in veel woningen gebruikt om een ventilatiesysteem te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat kostbare ruimte in de woning niet verloren gaat aan de technieken. Er zijn wel een paar zaken waar goed op gelet moet worden wanneer een ventilatiesysteem in de kelder geplaatst wordt.

Je bent niet verplicht voor EPB om de kelder zelf te ventileren. Er wordt wel aangeraden dat er een minimale kelderverluchting is, maar als het niet moet… …wilt men het wel eens weglaten. Deze denkwijze zorgt ervoor dat er heel wat kelders zijn met serieuze vocht en schimmelproblemen.

Afvoerkanaal op mechanische afvoer uit de kelder

Een ventilatietoestel (ventilatiesysteem type C of D) dat in de kelder geplaatst wordt, heeft ook een afvoerkanaal naar buiten. Dit afvoerkanaal kan op verschillende manieren geplaatst worden. Ofwel wordt er door de kelderwand naar buiten gegaan, ofwel wordt er eerst naar boven gegaan om dan naar buiten te gaan.

Door de kelderwand

Als een kanaal door de keldergevel naar buiten gaat, zit je normaal onder de grond. De klassieke oplossing is dan om met een T-stuk voor regenafvoer de afwerking te maken. Deze oplossing is zeker de goedkoopste, maar afdekroosters voor dergelijke T-stukken ga je niet veel vinden. Je kunt bovendien best een gaas voorzien op deze openingen, zodat er geen ongedierte kan binnenkomen.  Een andere oplossing is gebruik maken van verluchtingsschachten. Deze zijn vrijwel altijd te voorzien van een looprooster. De afwerking boven de grond is dan geen probleem. De standaard verluchtingsschachten zijn open aan de onderkant en kunnen alleen gebruikt worden als het grondwaterniveau niet te hoog is. Er wordt aangeraden om onderaan de open schachten een laag kiezel te voorzien opdat inslaand regenwater weg kan sijpelen in de grond.
 
Als er een hoog grondwaterniveau is, dan kan een verluchtingsschacht gebruikt worden die aan de onderkant dicht is en die voorzien kan worden van een sifon. De sifon moet aangesloten worden op een regenwaterafvoer. Dit dien je dan ook te plannen bij de aanleg van de riolering. De schacht moet bovendien correct waterdicht vastgezet worden tegen de kelderwand.

Door de vloer en dan naar buiten

Wanneer er een zeer hoog grondwaterniveau is, of wanneer er risico bestaat op overbelasting van de sifonafvoer bij een verluchtingsschacht, dan kan beter gekozen worden voor een doorvoer van de kelder naar de gelijkvloerse verdieping. Als deze doorvoer aan de buitenmuur van de woning zit, dan kun je op het gelijkvloerse niveau door de buitenmuur gaan en een buitenmuurrooster voorzien.  
Als de doorvoer niet vlak bij de buitenmuur zit, dan kun je gebruik maken van een dakdoorvoer waardoor mogelijk ook naar de verdieping moet gegaan worden. De praktische realiseerbaarheid daarvan is volledig afhankelijk van het ontwerp van de woning. Als dit tijdig met de architect overlegd wordt, zijn er weinig dure verrassingen.
 
Denk er aan dat het kanaal hierbij best geïsoleerd is. Ook voor een C-systeem is het kanaal tussen de vloer en de buitenmuur best geïsoleerd. De lucht is immers normaal een stuk kouder dan de omgevingslucht op het gelijkvloerse niveau. Als de kelder deel uitmaakt van het beschermd volume moet het kanaal in de kelder bij een D-systeem ook geïsoleerd worden.

Toevoerkanaal op mechanische toevoer uit de kelder

Een ventilatietoestel type D in de kelder kan ook met een verluchtingsschacht voorzien worden van verse lucht. Een aanvoer van verse lucht van vlak bij de grond zal in de winter echter een paar graden lager zijn waardoor de warmteterugwinning in de winter minder presteert. Verder bevat de lucht vlak bij de grond iets meer stof waardoor de filters van het D-systeem beter opgevolgd moeten worden.
 
Een betere oplossing is dit geval om opnieuw door de vloer naar het gelijkvloers te gaan. Een muurrooster (doorvoer aan buitenmuur) en een dakdoorvoer (doorvoer in schacht midden in woning) zijn dan mogelijk. Let bij dit kanaal op dat de verse lucht voldoende ver van vervuilende bronnen zit (bijvoorbeeld de afvoer van het ventilatiesysteem, de afvoer van de dampkap, de afvoer van de rookgassen van de verwarming).
 
Denk er ook aan dat het kanaal best geïsoleerd is van het toestel tot buiten.

Een kelder natuurlijk verluchten

Normaal is het voor de meeste kelders voldoende dat er een minimale verluchting op natuurlijke manier gedaan wordt. Een cijfer dat vaak terugkomt bij kelderverluchting is 140cm². Dit is het oppervlak dat minimaal moet open zijn opdat er op natuurlijke manier voldoende zou kunnen verluchten. Ofwel moeten er ramen voorzien worden waarvan de geopende stand minimaal 140 cm² is, ofwel moeten er roosters voorzien zijn met een maximaal drukverschil van 2 Pa bij een debiet van 50m³/h. Als er een kanaal achter het rooster zit, dan moet dit kanaal een minimale doorsnede van 140cm² hebben. Praktisch is dit dus een gat van minimaal 15cm.

Mechanische verluchting van de kelder

Wanneer een kelder met een natuurlijke verluchting niet wilt opdrogen, dan is een mechanische verluchting van de kelder aan te raden. De minimale eis is dan dat een ventilatiesysteem lucht wegtrekt uit de kelder met een debiet van 25m³/h. De ventilator zou dan continu moeten draaien. Merk op dat alleen een afvoeropening niet goed zal werken. Er moet ook ergens lucht binnen kunnen komen in de kelder. De opening daarvoor zou minimaal 10cm diameter moeten hebben. Met 2 gaten van 10 cm kan je dus al voldoende capaciteit leveren voor een mechanische afzuiging in de kelder. Zorg er wel voor dat deze 2 gaten aan tegenovergestelde kanten van de kelder zitten.  
Een nog betere oplossing is een ventilator met geïntegreerde vochtsensor. Deze sensor zal ervoor zorgen dat er een verhoogde ventilatie is als het vochtniveau in de kelder te hoog is. Zeker bij kouder weer zal deze sensor ervoor zorgen dat je kelder snel opdroogt.
 
En als je echt serieus last hebt van een natte kelder of schimmel in de kelder, dan zal een klein C-systeem met vochtsensor aan een bestaande opening voor natuurlijke verluchting op een paar weken tijd een merkbaar verschil opleveren.
 
Opgelet: een kelder waar vocht insijpelt (door de wand of van boven) of een kelder waar opstijgend vocht de oorzaak van het probleem vormt, zal met ventilatie alleen niet veel opdrogen.

Identikit ventilatiespecialist Andy Camps
 

Andy Camps heeft ruim 10 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Voor Habitos.be geeft hij alle info over de verschillende ventilatiesystemen, de regels en nog veel meer.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in