Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Ventileren in stijl

Veel mensen zien ventilatie nog altijd als een noodzakelijk kwaad bij een nieuwbouw woning. Dikwijls komt dit door een erg monotoon aanbod van toevoer- en afvoeropeningen in een ventilatiesysteem. Er zijn echter andere oplossingen mogelijk. Standaard ventielen zijn in veel gevallen zonder veel moeite te vervangen door een ander type dat er een stuk beter kan uitzien.

Voor je in het wilde weg begint ventielen te vervangen in jouw ventilatiesysteem: even opletten. Jouw ventilatiesysteem is waarschijnlijk al ingeregeld door de installateur. We spraken al eerder over inregelen. Zelfs wanneer je slechts een ventiel vervangt, kan de installatie ontregeld worden.

Design platen

Het zal voor sommige mensen vreemd lijken, maar een vierkante plaat waar lucht langs binnen geblazen wordt of waar lucht langs weggezogen wordt, wordt als een design ventiel aanzien.
 
Buiten een variatie in grootte is er weinig zichtbaar verschil tussen verschillende merken. Wat er achter deze design ventielen zit, kan wel behoorlijk verschillen.
 Samen met een slim regelsysteem kan zo’n design ventiel best gebruikt worden in een plafond (er bestaan ook design wandventielen). We legden eerder al uit op welke manier de lucht bij deze soorten plafondventielen verspreid kan worden. De kostprijs van deze ventielen schommelt tussen 70 en 120 euro.

Rooster of ventiel?

Wanneer lucht in de wand van een ruimte binnen geblazen wordt of voor elke afvoer (wand of plafond) kan er gekozen worden voor een inblaasopening met verschillende kleine gaatjes. Een aantal fabrikanten biedt verschillende oplossingen om op deze manier lucht toe- of af te voeren. Op deze niet al te dure manier kan een andere, en soms ook minder opvallende, look gegeven worden aan een ventilatieopening. De kostprijs van deze roosters schommelt tussen 30 en 90 euro.

Rooster met plenum

Een rooster met plenum is een oplossing om grotere debieten in een ruimte met een ventilatieopening uit te voeren. Een plenum is een metalen doos achter het zichtbare deel van een rooster. In deze doos zit gewoonlijk een volumeregeling en kan ook geluiddempende mousse aangebracht zijn. Debieten van 120 tot 150 m³/h kunnen met 1 rooster ingeblazen of afgevoerd worden. Bij de keuze voor dit soort rooster is de plaats van het rooster belangrijk om tocht te voorkomen. De kostprijs van deze roosters schommelt tussen 110 en 150 euro.

Lijn- of spleetroosters

In industriële installaties of in kantoren worden soms ook lijnroosters of spleetroosters toegepast. Deze roosters moeten vrijwel altijd gecombineerd worden met een plenum. Ze zijn ook toepasbaar in een woning, maar vergen speciale aandacht voor de uitvoering. Deze roosters zijn niet altijd gemakkelijk in te regelen met de methoden die in woningen gebruikt worden. Als je voor de industriële strakke look kiest, dan is enkel de kostprijs van 250 tot 500 euro per meter lengte een beperking.

Net geen design

Sommige mensen zien graag vierkante toe- en afvoeropeningen in hun ventilatiesysteem. De vierkante ventielen zijn gewoonlijk een stuk duurder dan de rest, maar er zijn gelukkig ook uitzonderingen. Er bestaan ook regelbare ventielen die op dezelfde manier werken als een klassiek ventiel, maar die een vierkante aansluitplaat hebben. De kostprijs van deze ventielen ligt rond 20 euro en is daarmee niet erg veel duurder dan de standaard ventielen die voor 12 tot 18 euro verkrijgbaar zijn. Je mag deze ventielen design noemen, maar dat moet niet.

Voor elke portemonnee

Ventielen en roosters vormen een van de weinige zichtbare stukken van een ventilatiesysteem. Als je iets anders dan de standaard wilt, dan is dat ook verkrijgbaar. Je zal iets meer moeten investeren als je het naar je eigen smaak wilt maken.

Identikit ventilatiespecialist Andy Camps
 

Andy Camps heeft ruim 10 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Voor Habitos.be geeft hij alle info over de verschillende ventilatiesystemen, de regels en nog veel meer.

 
 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in