Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Alles wat je moet weten over de warmtepomp

Met een warmtepomp verwarm je de woning en maak je sanitair warm water aan. Maar hoe werkt een warmtepomp? Kan een warmtepomp in elke huis en welk systeem moet je kiezen om het grootste voordeel te doen? Verwarmingsspecialist Vaillant beantwoordt de vragen.

Definitie warmtepomp

Een warmtepompinstallatie onttrekt warmte uit de omgeving (lucht, grondwater of aarde) en zet deze energie om naar een voldoende hoge temperatuur voor de verwarming van de woning of de productie van sanitair warm water. Hoe de warmtepomp precies werkt, lees je in het artikel ‘De warmtepomp van a tot z’. 

Koelen met een warmtepomp?

In de zomer kun je met een warmtepomp ook koelen. De installatie is dan wel iets anders en duurder (± 1 500 euro). Een warmtepomp koelt niet de lucht, maar wel de vloeren, de wanden of het plafond. De koeling kan zowel actief als passief gebeuren. Lees Koelen met een warmtepomp voor meer achtergrondinformatie.

Warmtepomp in elk huis?

In principe kun je in elk huis een warmtepomp installeren. Toch functioneert het systeem pas optimaal in een woning met een lage warmtebehoefte (lees: een goed geïsoleerde woning) en met vloerverwarmingwandverwarming of plafondverwarming, met lage temperatuursconvectoren of overgedimensioneerde radiatoren. De warmtebehoefte bepaalt het aantal boringen of collectoren, dat noodzakelijk is en dus de investeringskost plus het rendement van de installatie. Een lage warmtebehoefte is rechtevenredig met een hoog rendement. Meer weten? Lees: Het verband tussen woningisolatie en de warmtepomp.

Welke warmtepomp kiezen?

Er bestaan vier verschillende types warmtepompen:

 • De lucht-lucht-warmtepomp
 • De lucht-water-warmtepomp
 • De water-water-warmtepomp
 • De bodem-water-warmtepomp.

Ook bestaan er twee soorten warmtewisselaars voor de bodem-water-warmtepomp, de verticale en de horizontale.

In het artikel ‘De warmtepomp van a tot z’ ontdek je de verschillen en achterhaal je welke oplossing het best bij jou past.

De voordelen 

 • Lagere stookkosten
 • Lagere CO2-uitstoot
 • Geen gasinstallatie nodig
 • Geen opslag van stookolie nodig 
 • Geen schoorsteen nodig
 • Kan gebruikt worden voor koeling

De voordeligste warmtepomp

Met deze drie tips haal je het meeste voordeel uit je warmtepomp:

 1. Installeer een warmtepomp in combinatie met een laag temperatuur verwarming (vloerverwarming, ventiloconvectoren, …)
 2. Gebruik een buffervat om je energie te stockeren
 3. Combineer de warmtepomp met thermische zonnepanelen of pv-panelen. 


Met dank aan: Vaillant

Auteur: Daan Slingers

Zehnder Fina Lean Bar

Zehnder

Zehnder Fina Lean Bar
Purisme in zijn mooiste vorm: Met zijn heldere en ingetogen vorm integreert de Zehnder Fina Lean Bar zich perfect in elke moderne badkamer. De handdoekhouder met zijn lineair design vormt een aanvulling op de vormentaal en zorgt er ook voor dat handdoeken heerlijk voorverwarmd worden.
Zehnder Fare Tech

Zehnder

Zehnder Fare Tech
De elektrische radiator Zehnder Fare Tech combineert esthetiek met intelligentie. Hij inspireert door een elegant gebogen vorm en een harmonieus geïntegreerde bedieningsunit. Met zijn verwarmingsprogramma's wordt efficiënt verwarmen zeer eenvoudig.
Zehnder Charleston

Zehnder

Zehnder Charleston
Het origineel onder de kolomradiatoren is een efficiënte allrounder, die overtuigt door vorm, functie en comfort. De elementbouwwijze geeft Zehnder Charleston een tijdloos uitzicht en elegantie. De kolomradiator zorgt voor een behaaglijke stralingswarmte en verandert de woonkamer in een wellness-oase.
Zehnder Zenia

Zehnder

Zehnder Zenia
Zehnder Zenia is een elektrische handdoekenwarmer, handdoekendroger, infraroodverwarming en warmeluchtblazer in één – in de vorm van een geïntegreerd apparaat dat zich dankzij zijn puristisch design perfect laat integreren in de moderne badkamer.
Zehnder Timia Verticaal

Zehnder

Zehnder Timia Verticaal
Perfecte symbiose van woonruimte en radiator. De nieuwe Zehnder Timia maakt indruk met zijn puristisch en onopvallend design, dat zich perfect integreert in elke leefruimte en zo het concept van de kamer op elegante wijze ondersteunt.
Zehnder Ribbon

Zehnder

Zehnder Ribbon
Zoals een stalen lint die de badkamerradiator omhult: Zehnder Ribbon overtuigt door modern design met oog voor het praktische. Zijn verspringende balken zijn geïnspireerd op architecturale bouwwerken met verschillende lagen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in