De notaris

Commissie keurt afschaffing tweede zitdag openbare verkoop goed

De Kamercomissie Justitie heeft vandaag het wetsvoorstel goedgekeurd rond de afschaffing van de tweede zitdag bij openbare verkopen. Dat meldt N-VA-kamerlid Sarah Smeyers, die het voorstel indiende samen met CD&V-kamerleden Katrien Schryvers en Raf Terwingen.


Hoewel de openbare verkoop van een huis wettelijk geen twee zitdagen moet hebben, gaan de meeste kopers hier tegenwoordig wel van uit. "Gevolg: lage opkomsten op de eerste zitdag én een reële stijging van de kosten", stelt Smeyers. Niet alleen de kosten op de toewijzingsprijs van het huis stijgen door een tweede zitdag, ook de aankondiging van een tweede zitdag in de krant en het verplicht publiceren van nieuwe affiches jagen de verkoopprijzen de hoogte in. "Voor een huis dat verkocht wordt voor 168.000 euro leidt dat al snel tot 2.500 euro extra kosten", aldus het N-VA-kamerlid.

Premie en koopsom
Smeyers werkte met de steun van de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen (KFBN) een wetsvoorstel uit dat de tweede zitdag afschaft en de notaris de mogelijkheid biedt om een instelprijs vast te stellen. Het voorstel voorziet ook dat er enkel nog een premie op de koopsom wordt toegekend aan degene die echt koopt. In het verleden gingen premiejagers vaak aan de haal met die som.

Administratieve vereenvoudiging
"Het wetsvoorstel biedt voor alle betrokken partijen enkel voordelen en vormt meteen een perfect voorbeeld van administratieve vereenvoudiging in de praktijk", meent Smeyers. Zij stelt dat het voorstel niet alleen tijdswinst zal opleveren, maar ook een kostenbesparing betekent voor de kopers en verkopers, waardoor huizen ook betaalbaar blijven.

Op een onthouding van Groen! na, keurden alle commisseleden het voorstel vandaag goed in de commissie Justitie.

Bron: www.hln.be/wonen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in