De notaris

Notarissen mogen geen immo-activiteiten voeren

De Confederatie Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB) is tevreden met de beslissing die het hof van beroep in Bergen begin deze week nam. Het hof besloot dat een notaris zich niet mag bezighouden met immobiliën.


Het hof van beroep in Bergen oordeelde vandaag in het voordeel van de immofederatie en verplichtte een notaris uit het Henegouwse Feluy om zijn bemiddelingsactiviteiten bij de verkoop van onroerende goederen stop te zetten. Het is de eerste keer dat een dergelijk verbod aan een notaris wordt opgelegd.

Afzonderlijke dienst binnen zijn kantoor
De notaris was georganiseerd als een vastgoedmakelaar. Hij had een afzonderlijke dienst binnen zijn kantoor en hanteerde een vergoeding die gelijkstond met het commissieloon van makelaars.
CIB Vlaanderen is tevreden met de uitspraak van het hof. "De vastgoedmakelaar concentreert zich op het traject van de vastgoedbemiddeling, die uitmondt in een verkoopovereenkomst", zegt voorzitter Luc Machon. "Het verlijden van de akte is een exclusieve bevoegdheid van de notaris."

CIB Antwerpen en CIB Limburg sloten al provinciale samenwerkingsprotocollen af met het notariaat. De federatie wil ook in andere regio's de weg van de samenwerking bewandelen.
De Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen weet nog niet of ze in cassatieberoep zal gaan tegen de beslissing van het hof van beroep.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in