Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Tuintips

De verharding : één materiaal of een gezellige mix?

-

Materiaalkeuze voor verharding… da’s een moeilijke… Of, beter gezegd, hierover wordt vaak moeilijk gedaan. We zoeken het dikwijls veel te ver. Brochures over bestrating doen je vaak nog meer twijfelen, want de keuze in diverse materialen, maten en kleuren is nog nooit zo groot geweest. Slecht nieuws voor twijfelaars, goed nieuws voor mensen die weten wat ze willen.


Je kan de verschillende soorten verharding best eerst grof onderverdelen, en hieruit je keuze maken. Wordt het houten vloer, betonklinker, gebakken klinker, keramische tegel, natuurstenen tegel, kassei , gegoten beton, grint, houtschors of houtsnippers?
Het is belangrijk dat je hier al een gedegen keuze maakt, en daarna verder kijkt naar al de verschillende soorten die in elk van deze hoofdgroepen zitten. De keuze die je uiteindelijk zal maken, is sowieso afhankelijk van je budget, van het tuinontwerp en van je eigen smaak.

Materiaaleigenschappen

Denk ook aan de verschillende eigenschappen van de materialen. Hout, bijvoorbeeld, kan in de schaduw vochtig en glad worden. Er zijn in de handel wel middeltjes om de gladmakende algen te doden, maar toch opletten. Paden van houtsnippers moeten regelmatig aangevuld worden, omdat dit natuurlijk materiaal nu eenmaal vergaat. Hou bij je keuze ook rekening met het latere onderhoud. Bestrating met veel en brede voegen geeft onkruidzaden de kans om te kiemen. Niet erg, als je dat op voorhand hebt ingecalculeerd, vervelend als je hier helemaal niet over nagedacht hebt, en later geconfronteerd wordt met een bestrating vol onkruid.
Denk ook aan de belasting die de verharding moet ondergaan. Een oprit wordt het zwaarst belast op die punten waar de wielen van de auto zullen draaien. Als je hier grint voorziet, wordt dit meestal naar de kant gereden. Dit kan je wel oplossen door de gekende honingraatnetten toe te passen. De steentjes blijven zo goed op hun plaats, maar het patroon van de onderliggende mat blijft dan toch nog vaak zichtbaar. Denk daaraan…
Begaanbaarheid, als je graag op hoge hakken loopt, leg dan best geen grof grint, en geen kasseien.

Van binnen naar buiten…

Een mengeling van materialen kan best mooi zijn, maar vaak ook overdreven en dan helemaal niet mooi. Hou het sober, uiteindelijk moet verharding zeer functioneel zijn. Ze mag de aandacht niet helemaal opeisen. Daarbij geven veel tierlantijntjes onrust in de geest, en doen je budget vaak onnodig slinken. Kijk eens welke materialen er in de nabije omgeving aanwezig zijn. Bekijk de materialen van de woning, en laat indien mogelijk zo veel mogelijk terug komen. Altijd sterk is het materiaal van de vloer binnenin de woning buiten te laten terugkomen. Zeer mooi als de naden binnen doorlopen naar buiten, op voorwaarde natuurlijk dat je dit ook kan zien. Waar je in dit geval wel rekening mee moet houden, is de verkleuring die diverse materialen ontegensprekelijk gaan krijgen als ze buiten liggen. Zo zal een mooi gepolierde blauwe steen binnen bijna zwart lijken, en glanzend, terwijl hij buiten zal vergrijzen mat worden. Ook als je een oppervlakte moet bestraten waarvan een deel overdekt is, zal de verkleuring altijd anders evalueren. Toch wel iets om rekening mee te houden.
Het verhaal van binnen door te laten lopen naar buiten kan natuurlijk alleen maar als dat materiaal daar ook geschikt voor is. Tapijten en parketvloeren vallen buiten dit verhaal. Keramische tegels kan, maar toch opletten, zeker zorgen dat ze perfect gelegd worden, want opvriezen van tegels is jammer genoeg nog altijd een te vermijden bron van ergernis. Natuursteen, mits dik genoeg, liefst vanaf 3cm, kan perfect gebruikt worden. Er zijn ook harde steensoorten waarvan men de tegels dunner maakt, maar let dan zeker op de kwaliteit van het materiaal en, nogmaals, op de manier van het plaatsen.

Combineren

Combinaties zijn eindeloos. En dat maakt het vaak best wel moeilijk. Je kan een mooi effect bekomen door materialen te combineren die bijna in mekaar overvloeien, maar ook door contrasterende vormen en kleuren bij elkaar te brengen. Laat je hierover voldoende begeleiden.
Als je uiteindelijk een keuze hebt uitgemaakt, ga dan kijken naar de vele voorbeelden bij diverse leveranciers, om je laatste twijfel weg te halen en om de prijzen en kwaliteiten te vergelijken.

Auteur: Luk Dirkx – Tuinen Luk Dirkx – december 2010

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in