Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Tuintips

Goed getuind: de tuin klaar maken in de lente

Je tuin lenteklaar maken kan, ook al komt de lente maar langzaam op gang. Als je graag tuiniert, dan kun je in het voorjaar al het gazon maaien en eventueel verticuteren of nieuwe planten aanplanten. In deze Goed Getuind vat tuinspecialist Luk Dirkx voor ons samen welke taken op ons wachten om de tuin lenteklaar te maken.
De eerste taak in de tuin bij aangenaam lenteweer is al het dode en afgestorven materiaal verwijderen. Daarna komen gazon, planten aanplanten, verhardingen en waterpartijen aan de beurt. 

Planten snoeien

Alle dode planten en afgestorven materiaal ruim je best op. Als je daarna ook – waar mogelijk - de grond los maakt, zorg je voor meer zuurstof in de bodem. Zo kun je ook tegelijkertijd wat meststoffen met de aarde mengen. 
 
Planten die na de snoei kunnen invriezen, kun je nu - in het voorjaar – pas snoeien. Zo vermijd je schade door zware vorst. Zeker planten zoals de vlinderstruik (Buddleia) en rozenstruiken snoei je nu pas kort. Als je de rozenstruiken graag groot wilt hebben in de bloeiperioden, hoef je ze nu natuurlijk niet te kort te snoeien. Met de juiste snoeitips voor bomen, hagen en struiken kan je zelf aan de slag

Gazon verticuteren

Veel mensen denken dat je elk jaar weer het gazon moet verticuteren (verluchten). Dat is niet altijd zo. Je doet dit enkel als er te veel mos is of als er een dichte viltlaag in het gras ontstaan is. In veel gevallen mag je rustig een of meerdere jaren overslaan. Tuinieren moet ook leuk blijven.
 
Toch het gazon verticuteren? Dan doe je dit met een verticuteermachine. Er zijn ook speciale harken, maar dat is echt voor hele kleine gazons. Anders is de klus gewoon te groot.
 
Minder bekend maar zeker zo effeciënt is verluchten en ontmossen in het begin van de herfst. Het gazon kan dan rustig herstellen omdat er in de herfst geen grote warmtepieken voorkomen. In de lente, als het wel plots erg warm kan zijn, droogt het gazon na het verticuteren gemakkelijker uit.

Gazon bemesten

Ook het gazon kan in het voorjaar bemesting gebruiken. Keuze genoeg wat meststoffen voor het gazon betreft. Best vraag je advies in een tuincentrum of aan een bekwame tuinman.
 
De najaarsbemesting van gazon en planten is minstens even belangrijk dan het bemesten van gras en borders in het voorjaar of in de zomer. De najaarsbemesting geeft namelijk net die extra kracht die planten en gazon nodig hebben om gezond de winter te doorstaan. 

Borstel pad of terras

Tuinieren, dat is ook: borstelen! Als je de verharding – terras, tuinpad, … - in het voorjaar heel goed borstelt, met een borstel met echt stijve haren,  neem je aarde weg waar anders zaden in kunnen kiemen.  Zo verwijder je onkruid nog voor het er is. Regelmatig borstelen is even effectief als sproeistoffen gebruiken. En een stuk milieuvriendelijker natuurlijk.

Water in de tuin

De lente is het ideale seizoen om vijvers en waterpartijen zuiver te maken.  Maak je vijver niet te ‘clean’, zodat er nog plaatsen zijn waar jonge diertjes kunnen nestelen en oudere vissen hun eitjes kunnen leggen. 

Eenjarige planten

Elk jaar opnieuw, bij de eerste lentezon, lopen we allemaal weer naar de tuincentra en plantenmarkten om éénjarigen te kopen om onze plantbakken mee op te fleuren. En elk jaar weer  zijn we vaak teleurgesteld  na een nacht met vorst wanneer we kijken naar ons bevroren plantmateriaal. Hier geldt één advies: Wacht met planten tot na de ijsheiligen.

De ijsheiligen

Eenjarigen planten doe je volgens een oude boerenwijsheid na de ijsheiligen. Dit zijn de naamdagen van diverse heiligen, die herdacht worden tussen 11 en 15 mei.  Na deze periode zou de kans op nachtvorst zeer miniem zijn.
 

De heiligen:

  • Mamertus (11 mei 475, aartsbisschop van de Franse stad Vienne)
  • Pancratius (12 mei 304, een jonge romein die weigerde te offeren voor de goden en zo ter dood werd veroordeeld)
  • Servatius van Maastricht (13 mei 384, de eerste bisschop van Maastricht)
  • Bonifatius van Tarsus (14 mei 307 werd door de Romeinen gemarteld tijdens de Christenvervolging)  en
  • Sophia van Rome (15 mei 307, ook tijdens dezelfde Christenvervolging tot de  dood gemarteld)

… zullen wellicht nooit geweten hebben dat ze op deze manier de geschiedenisboeken zouden stofferen!
 
Auteur: Tuinarchitect Luk Dirkx 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in