Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Tuintips

Is een winteronderhoud van de tuin echt zó belangrijk?

-

In dit artikel belicht tuinarchitect Luk Dirkx het belang van een goed onderhoud van de tuin voor de start van de winter.

De dagen korten opmerkelijk, ... Het lange nadagen op onze terrassen met zalige hapjes en drankjes wordt al eens overgeslagen, of serieus ingekort. De nazomer is een feit, de herfst lonkt. En daarachter de winter. Koud, doods, rust.
En omdat we allemaal geleerd hebben dat planten in rust geen aandacht nodig hebben, schonken we tot voor kort weinig aandacht aan de tuin, eenmaal de herfst z’n doorgang had gemaakt.

Tot voor kort. Want blijkbaar heeft een slimme ziel de juiste opmerkingen gemaakt, en zijn we ons nu meer dan ooit bewust van het feit dat sterke planten de winter beter doorkomen, en in de lente al vlug een voorsprong nemen op de minder gezonde. Ook voor het gazon is dit zo. We hebben er dus alle belang bij om de tuin in het najaar goed te behandelen. Als dit gedaan is, dan kan je de winter rustig over jou en je groenbezit laten slenteren, met de wijsheid dat alles oké is voor het volgende groeiseizoen.

Eerst voeden…

Wat moet er dan precies gebeuren, voor wij aan onze winter-tuin-pauze kunnen beginnen?
Allereerst moet je ervoor zorgen dat alle planten voldoende voeding hebben gehad. We doen dit met een najaarsbemesting. De samenstelling van deze meststoffen is zo gedoseerd dat de groei van de wortels primeert over de groei van de bovengrondse delen, en dat hout en blad de juiste stoffen krijgt om goed de winter in te gaan. Er is najaarsbemesting zowel voor de planten als voor het gazon. Het principe kan je met elkaar vergelijken.
Onderzoek heeft aangetoond dat gazons met enkel een goede najaarsbemesting het na een tijd beter deden dan de gazons die in het voorjaar en in de zomer veel stikstof kregen toegediend.
Ideaal is natuurlijk een gezonde combinatie van de twee.

…dan opruimen

Als de voeding ok is, kan je nadenken over het zuiver zetten van je tuin. In feite is dit erg subjectief. Er zijn mensen die graag elk blad uit de tuin verwijderd hebben voor de winter komt. En je hebt de keuze om de afgestorven plantdelen en de blaadjes pas in het voorjaar op te ruimen, en de winter gewoon z’n ding te laten doen.
De laatste optie heeft het voordeel dat de plantbasis sowieso beter beschermd is tegen de vorst, want alle blaadjes weg is ook alle bescherming weg. Je kan het bladerdek vergelijken met een donsdekentje, dat de felle vorst een beetje van de plantwortels weg zal houden.

Valt snoeien onder winteronderhoud?

Het is vroeger altijd zo verkondigd geweest. ’s Winters werd er gesnoeid, vooral bomen en struiken. Hier werden wel wat uitzonderingen gemaakt, voor voorjaarsbloeiers en bomen die niet na 31 december gesnoeid mogen worden.
Het verhaal van de wintersnoei dateert uit de tijd dat de tuinen van de grote heren door de boeren moesten onderhouden worden. In de zomer hadden deze hun handen vol op het veld, maar ’s winters was er dan tijd om te snoeien.
Men weet nu dat veel bomen en struiken die ’s zomers gesnoeid worden, beter en vlugger herstellen aan hun snoei-verwondingen. Het is ergens ook logisch, want wat je in de zomer snoeit, groeit nog, en dus kunnen de snoeiwonden dadelijk beginnen dicht te groeien, en kan de boom z’n wond dadelijk afsluiten. Want dat doen ze, de bomen, ze sluiten zelf de meeste wonden af, zodat al ons gesmeer van pasta’s en diversen in vele gevallen overbodig is. Soms zelfs schadelijk. Grote snoeiwonden kan je behandelen met een soort van desinfecterende spuitbus. Daar doe je nooit kwaad mee.

Auteur: Luk Dirkx – - Tuinen Luk Dirkx - september 2010 
 

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in