Welzijn

3 tips om je huis schoonmaken leuker te maken

Ben jij iemand die altijd enorm tegen het schoonmaken opkijkt? Die het al enorm lastig vindt om überhaupt te beginnen? Laat staan dat je dagelijks even je ronde door het huis doet. Dan ben je zeker niet de enige. Er zijn maar weinig mensen die schoonmaken echt als hobby beschouwen. Het wordt eerder als noodzakelijk kwaad gezien.

Als het je echter dusdanig tegenstaat dat dit de hygiëne in huis in de weg staat, dan kan dit uiteraard wel grote gevolgen hebben. In dat geval is het van essentieel belang om de juiste stappen te ondernemen. Schoonmaken is belangrijk en er zijn echt genoeg manieren om dit leuker te maken. Zo maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Nieuwsgierig geworden? Laat je dan inspireren door de volgende tips.

1. Maak er een rustmomentje van

De hele dag sta je aan. Voor de kinderen, je collega’s en allerlei andere mensen om je heen. Nooit heb je echt een momentje van bezinning. Gewoon even jij, je eigen gedachten, fijne muziek of een podcast om naar te luisteren. Het is zeldzaam om een momentje te vinden. Waarom zou je schoonmaken dan niet als ‘rustmomentje’ gebruiken. Koop een koptelefoon en sluit jezelf even volledig af van de wereld om je heen. Dans door het huis, luister naar mooie woorden en je merkt nauwelijks nog dat je met toiletreiniger bezig bent. Je huis blinkt voordat je er erg in hebt en je bent ondertussen volledig tot rust gekomen. Win-win!

2. Een schoonmaakfeestje houden

Heb je het inmiddels zo ver laten komen dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Schroom je dan zeker niet. Je bent zeker niet de enige die hier last van heeft. We zijn nou eenmaal steeds drukker geworden. Schoonmaken en opruimen schiet er dan nog wel eens bij in. Wees daarom ook niet bang om hulp te vragen. Schakel je familie en vrienden in om samen het huis een hele grote beurt te geven. Het is niet alleen leuk om gezellig met iedereen schoon te maken, maar zo zorg je er ook voor dat het schoonmaken de komende weken en maanden gemakkelijker wordt. Als het huis eenmaal echt grondig van top tot teen is schoongemaakt, is het nu enkel nog een kwestie van bijhouden. Zo kost het minder tijd én energie.

3. Verdeel de taken

Woon je met meerdere mensen in één huis? Dan is er geen enkele reden waarom jij als enige het huis schoon moet maken. Als iedereen zijn of haar eigen aandeel heeft, bespaar dit heel veel tijd en blijft het schoonmaken voor iedereen leuk. Zelfs bij jonge kinderen kan je dit introduceren. Een kind van vier kan prima een vaatwasser in -en uitruimen of een stukje stofzuigen. In het begin is er misschien nog wat hulp nodig, maar je zult merken dat het steeds makkelijker gaat.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in