Financiele aspecten
Nadenken over bouwen
Renoveren

Hoe besparen op je renovatie?

Start je binnenkort met verbouwingen in jouw woning? Dan weet je waarschijnlijk al dat het kostenplaatje hoog kan oplopen. Het financiële vergelijkingsplatform TopCompare geeft daarom enkele tips om te besparen op je renovatie.

Maak een planning en bepaal je budget

Een goed begin is het halve werk. Alles begint daarom ook met een goede planning. Zo weet je precies welke werken er allemaal moeten gebeuren, bespaar je tijd en voorkom je zoveel mogelijk onvoorziene kosten.

Schrijf eerst en vooral op welke renovaties er precies moeten gebeuren en welke materialen je ervoor nodig hebt. Probeer vervolgens op elk klusje een timing te kleven. Als je werkt met een aannemer, moet je natuurlijk ook deze kosten in rekening nemen. Als je de prijs van de renovatiewerken en de materialen kent, kan je uiteindelijk een budget opstellen. Neem niet de laagste of hoogste prijzen die je tegenkomt, maar eerder een gemiddelde prijs. Zo zet je jouw budget niet te laag en sta je op het einde van de rit niet voor verrassingen. Plan wel altijd zo’n 10% extra, want tijdens elke renovatie kom je wel onverwachte kosten tegen.

Vergelijk renovatieleningen

Wanneer je jouw budget kent, wordt het waarschijnlijk duidelijk of je een renovatielening nodig hebt om alle kosten te financieren. Als dat het geval is, vergelijk je best de renovatieleningen bij de verschillende banken om de goedkoopste te vinden. Het goede nieuws is dat de rentevoet van een renovatielening vrij laag is in vergelijking met die van een persoonlijke lening. Toch is het geen uitzondering dat je bij de ene kredietgever een rente van 2,5% krijgt, terwijl de andere bank je een van 5,5% voorstelt. Vergelijken is dus de boodschap!

Vraag premies aan

De overheden van de verschillende gewesten en ook de meeste gemeenten bieden premies aan voor renovaties. De meerderheid van de subsidies zijn wel voor energiebesparende renovaties. Om extra te besparen op je renovatie, controleer je dus best op voorhand of je in aanmerking komt voor een premie.

Vergelijk aannemers

Als je van plan bent om een aannemer onder de arm te nemen, vergelijk dan de prijzen van verschillende aannemers. Deze kunnen immers sterk verschillen. Idealiter vraag je bij drie à vijf aannemers een offerte aan. Controleer daarbij goed welke werken en materialen er allemaal inbegrepen zitten in de prijs. Vervolgens kan je dan beslissen bij welke vakman je de meeste waarde voor jouw geld krijgt.

Ga slim om met je materialen

De materialen die je gebruikt voor je renovatie, maken een groot deel van de kosten uit. Ook hier kan je dus beter wat besparen. Natuurlijk moet je niet voor de goedkoopste materialen kiezen als dat betekent dat je ze binnen enkele jaren opnieuw moet vervangen. Wel hoef je niet noodzakelijk te investeren in luxe. Wie wilt besparen, kiest beter voor materialen waarbij de prijs en kwaliteit in verhouding zijn.

Een extra tip? Vaak is het goedkoper om deze materialen in te kopen via een aannemer. Zij kunnen immers van kortingen profiteren en zo kan jij dat dus ook. Natuurlijk is het ook mogelijk om materialen te hergebruiken tijdens je verbouwingen. Tegels, planken of deuren kan je - eventueel met een opknapbeurt of likje verf - misschien opnieuw gebruiken in je renovatie. Zo hoef je niet te investeren in nieuwe materialen.

Doe het zelf

Iets zelf doen is natuurlijk altijd goedkoper. Als je handig bent, kan je dus zelf de handen uit de mouwen steken voor je renovatie. Of misschien ken je wel familieleden of vrienden die handig zijn en kunnen helpen bij je verbouwingswerken. Je hoeft niet alles zelf te doen en kan bijvoorbeeld enkel de sloop- en verfwerken voor jouw rekening nemen en de rest aan vakspecialisten overlaten. Door enkele voorbereidingen of de afwerking zelf te doen, kan je een hoop besparen op je renovatie.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in