Energievriendelijke woningen liggen beter in de markt
Goed geïsoleerde woningen en huizen met een lage EPC-score worden vlotter verkocht. Hoe sterk stijgt de waarde van mijn woning als ik energiebesparende investeringen laat uitvoeren? Voor verbouwers die zich die vraag stellen, had vastgoedmakelaar ERA deze week goed nieuws.
Zeker als het over isolatiewerken gaat. In zijn jaarlijkse rapport over de vastgoedmarkt concludeert het makelaarsnetwerk dat voor niet-geïsoleerde woningen ‘de prijs van de isolatiewerken gewoon van de vraagprijs afgetrokken moet worden om de woning aan de juiste prijs te koop te zetten. Dat fenomeen doet zich vooral voor in de prijsklasse van woningen tussen de circa 175.000 euro en 350.000 euro'. Of anders gezegd: voor die woningen is isoleren is geen weggegooid geld, maar verdient de investering zichzelf terug door een hogere verkoopwaarde.
Een opsteker voor wie isolatiewerken heeft gepland. En ook andere energiebesparende woninginvesteringen kunnen een woning aantrekkelijker maken voor kopers, zeker wanneer ze een invloed hebben op de EPC-score. Dat cijfer, dat sinds 2008 berekend moet worden bij elke verkoop, geeft een indicatie over het jaarlijkse energieverbruik van de woning per vierkante meter. ‘De impact van de EPC-score van een woning begint steeds duidelijker te worden', stelt ERA vast in zijn rapport.
Woningen met een gunstige EPC-score
Woningen met een gunstige EPC-score blijken gemiddeld genomen niet alleen sneller verkocht te worden, maar moeten doorgaans ook minder in prijs verlaagd worden vooraleer ze een koper vinden. De verplichting om vanaf dit jaar de EPC-score van de woning ook te vermelden in elke vastgoedadvertentie (zowel bij verkoop als bij verhuur), zal die gevoeligheid de komende jaren allicht nog voort aanwakkeren.
Of dat ook betekent dat we massaal aan het isoleren moeten gaan, is natuurlijk nog een andere vraag. Een aantal vastgoedkopers zien het alleszins anders, stelt ERA vast: ‘Steeds meer woningen waarvan de isolatiekosten disproportioneel hoog zijn, maar die wel op een mooi stuk grond staan, worden gekocht om kortstondig te bewonen of te verhuren en nadien te slopen om er opnieuw te kunnen bouwen.' En zo heeft elke woning tegenwoordig zijn eigen energieverhaal...
Bron: De Standaard