Ga duurzaam om met materialen
Gebruik niet meer materiaal dan nodig
Hoeveel materialen je nodig hebt, hangt van het ontwerp. Zo kan je de lengte van de rioleringsbuizen en waterleidingen zo kort mogelijk proberen te houden, door bijvoorbeeld keuken, badkamer, technische ruimte boven mekaar of tegen mekaar bouwen. Te dikke funderingen en vloeren zijn niet steviger. Niet-dragende muren moeten niet even dik zijn als dragende, ...
Ook door het gebruik van standaardmaten zal veel minder afval ontstaan.
Kies het juiste materiaal op de juiste plaats
Een materiaal moet in de eerste plaats zijn job doen, dus kwalitatief in orde zijn. Maar het heeft ook geen zin om veel zwaarder materiaal in te zetten dan nodig. Heel wat labels garanderen kwaliteiten van materialen.
Plaats materialen correct
Een degelijke plaatsing is minstens zo belangrijk als het juiste materiaal. Een isolatieplaat die slecht is geplaatst - met open voegen - isoleert niet meer goed. Ook al is het een duurzaam materiaal.
Verzorg het onderhoud
De levensduur van materiaen hangt sterk af van het onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan houten ramen.
Kies voor duurzame materialen
Kies voor kwaliteitsvolle materialen, met zo weinig mogelijk chemische toevoegingen. Materialen uit nagroeibare stoffen zijn duurzamer (milieuvriendelijker) dan materialen die gemaakt zijn van schaarse grondstoffen (metalen, mineralen, olie) of bewerkt zijn met chemische procucten.
Bron: Brochure '21 tips voor de 21ste eeuw'