Aanbevolen partners

kommerling logo
Materialen

Ga duurzaam om met materialen

Duurzaam bouwen betekent ook duurzaam omspringen met bouwmaterialen. We geven je enkele eenvoudige tips mee, die elke bouwer of verbouwer op de goede weg zetten. Zonder daarvoor meteen heel veel moeite voor te moeten doen. Wil je toch verder gaan dan de tips hieronder beschrijven, dan kun je kiezen om te bouwen of verbouwen met bio-ecologische materialen.

Gebruik niet meer materiaal dan nodig

Hoeveel materialen je nodig hebt, hangt van het ontwerp. Zo kan je de lengte van de rioleringsbuizen en waterleidingen zo kort mogelijk proberen te houden, door bijvoorbeeld keuken, badkamer, technische ruimte boven mekaar of tegen mekaar bouwen. Te dikke funderingen en vloeren zijn niet steviger. Niet-dragende muren moeten niet even dik zijn als dragende, ...
Ook door het gebruik van standaardmaten zal veel minder afval ontstaan.

Kies het juiste materiaal op de juiste plaats

Een materiaal moet in de eerste plaats zijn job doen, dus kwalitatief in orde zijn. Maar het heeft ook geen zin om veel zwaarder materiaal in te zetten dan nodig. Heel wat labels garanderen kwaliteiten van materialen.

Plaats materialen correct

Een degelijke plaatsing is minstens zo belangrijk als het juiste materiaal. Een isolatieplaat die slecht is geplaatst - met open voegen - isoleert niet meer goed. Ook al is het een duurzaam materiaal.

Verzorg het onderhoud

De levensduur van materiaen hangt sterk af van het onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan houten ramen.

Kies voor duurzame materialen

Kies voor kwaliteitsvolle materialen, met zo weinig mogelijk chemische toevoegingen. Materialen uit nagroeibare stoffen zijn duurzamer (milieuvriendelijker) dan materialen die gemaakt zijn van schaarse grondstoffen (metalen, mineralen, olie) of bewerkt zijn met chemische procucten.


Bron: Brochure '21 tips voor de 21ste eeuw'

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in