Aanbevolen partners

kommerling logo
Materialen

Hergebruik en recyclage van bouwmaterialen

Ook inzake grondstoffen kunnen we ernaar streven de beschikbare rijkdommen minimaal aan te snijden door te werken met hernieuwbare materialen. Er zijn verschillende niveaus van recyclage en hergebruik, ook wel gekend als het cradle-to-cradle principe.

Renoveren is hergebruiken

Het hoogste niveau blijft de renovatie – of hergebruik - van een bestaand gebouw. Er moet dan wel op zijn minst een aanpassing van de bestaande technieken gebeuren.

Gebouwen kunnen ook zo ontworpen worden dat ze op een flexibele manier hergebruikt kunnen worden. Een mooi voorbeeld hiervan is de modulaire skeletstructuur die we vandaag in de kantoorbouw zien. In Spanje bouwt men zelfs woningen op deze manier. Ze kunnen later heel eenvoudig heringedeeld worden.

Recyclage van materialen

Een volgende stap is het oneindig hergebruiken van materialen. In ons dagelijkse leven zien we bijvoorbeeld al dat papier gerecycleerd wordt tot papier en glas tot glas. Ook met bouwmaterialen kan dit. Staal leent zich bijvoorbeeld al tot oneindig hergebruik. Dat geldt ook voor beton wanneer er geen onzuiverheden in de puinfractie zitten.

Cradle-to-cradle  principe

Heel wat producenten streven vandaag in hun productieproces naar cradle-to-cradle, een manier om de schadelijkheid van een product te beperken en te streven naar goed te zijn. Fabrikanten streven er bij cradle-to-cradle naar om zuinig om te springen met grondstoffen, water en energie bij de productie van bouwmaterialen.

Daar waar mogelijk beperken ze de productie van afval, en als er afval is proberen ze dat opnieuw te gebruiken. Producten aan het einde van hun levenscyclus gebruiken ze opnieuw - recycleren - in het productieproces van nieuwe producten. Meer over cradle-to-cradle lees je in het standaardwerk "Cradle to Cradle: Remaking The Way We Make Things" van William McDonough en Michael Braungart. (Vertaald in het Nederlands als: Cradle to Cradle: Afval is Voedsel)

Niet oneindig recycleren

Maar we kunnen niet alle producten oneindig recycleren. Voor sommige materialen is er een kwaliteitsverlies bij hergebruik. Recyclage van andere materialen vergt dan weer zoveel energie en toevoegingen van chemische stoffen dat het recyclageproces op zich milieuonvriendelijk is.

Daarnaast kunnen we ook kiezen voor materialen die gemakkelijk te demonteren zijn en zo opnieuw naar hun oorspronkelijke niveau worden gebracht. Op die manier is de recyclagekring ook gesloten.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in