Ventileren

Hoe kan ik mijn badkamer optimaal ventileren en snel vochtvrij krijgen?

Vochtige lucht is het ideale klimaat voor huisstofmijt en schimmels en daarmee schadelijk voor je woning én voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om je badkamer extra te ventileren tijdens het douchen.

Vele mensen verwarmen hun badkamer alleen vlak voor ze gaan douchen. Daardoor heeft de lucht in de badkamer een aangename temperatuur, maar zijn de tegels aan de muren en de spiegel niet opgewarmd. Zij hebben nog steeds dezelfde temperatuur als toen de badkamer nog niet opgewarmd was om te douchen. Dit temperatuurverschil heeft condensatie en bewaseming als gevolg wanneer het warme water uit de douchekop vloeit. Dat kan je vermijden door de hele dag door de verwarming in de badkamer in te schakelen, maar dat kost zeer veel energie. Een duurzamere oplossing is extra ventileren met een ventilatiesysteem.

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning voert het vocht dat in de lucht ronddwaalt direct af. Tegelijkertijd wordt verse lucht aangevoerd. De bewasemde spiegel en condensatie aan de muren zijn nog zichtbaar, maar verdwijnen aanzienlijk sneller dan wanneer er geen ventilatiesysteem geïnstalleerd is. Een verhoogde luchtvochtigheid wordt immers automatisch gedetecteerd door de ingebouwde vochtsensoren in ventilatie-units. Voorbeelden hiervan zijn de Zehnder ComfoAir Q voor grote wooneenheden en de Zehnder ComfoAir Compact voor kleinere wooneenheden.

Meer info op de website van Zehnder

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in